Politiikka ja talous

Fazer avaa uuden kauramyllyn Lahdessa

Kauran kulutuksen kasvu Euroopassa ja kansainvälisten asiakkaiden lisääntyvä kauran kysyntä antoivat Fazerille kannusteet aloittaa myllyn rakentaminen vuoden 2012 toukokuussa. Uusi mylly nielee 4 000 hehtaarin kaurat.
Kari Salonen

LAHTI (MT) Fazerin uuden kauramyllyn avajaisia vietetään tänään keskiviikkona Lahdessa.

Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka arvioi, että yli puolet myllyn tuottamista kaurahiutaleista tulee menemään vientiin.

Myös Fazerin omien kauratuotteiden kysyntä on kasvanut.

Kauran kysyntää vahvistavat Keski-Euroopassa kauraan kytketyt terveysvaikutukset sekä luonnonmukaisuus.

”Trendikkään kaupunkilaisen lounas voi nykyisin olla puurolautanen”, liiketoimintajohtaja Heli Arantola sanoo.

Kauramyllyn täysi kapasiteetti tarvitsee 4 000 hehtaarin kaura-alan.

Maailman ensimmäinen automaattinen kauramylly

Myllyn koneet on ostettu sveitsiläiseltä Buhleriltä. Mylly on maailman ensimmäinen automatisoitu kauramylly.

”Ennen tätä automaattisen kauramyllyn rakentamista pidettiin mahdottomana”, Mäki-Reinikka kertoo.

Automaatio ei korvaa kokonaan ihmisiä. Uusi mylly työllistää nyt viisi henkeä ja myöhemmin mahdollisesti enemmän.

Fazer investoi uuteen kauramyllyyn 7,5 miljoonaa euroa. Mäki-Reinikka toteaa investoinnin olevan merkittävä aikana, jolloin suurimmalla osalla yrityksistä investoinnit kotimaahan ovat jäissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaurasato vaikuttaa lupaavalta Parikkalassa – puitu vilja on melko kuivaa ja hehtolitrapaino hyvä

Maitotilalla kasvaneet siskokset alkoivat vegaaneiksi, mutta ikävöivät maitotuotteita – kaipuusta syntyi kaurajugurtteja valmistava yritys

Suomalainen vilja ei ole bulkkitavaraa