Politiikka ja talous

Fennovoima haluaa Rosatomin ydinvoimalan

Politiikka ja talous 03.09.2013

Ydinvoimayhtiö Fennovoima esittää omistajilleen, että Pyhäjoelle rakennettava Hanhikivi I -ydinvoimala ostetaan venäläiseltä Rosatomilta. Omistajilla on lokakuun loppuun saakka aikaa miettiä, hyväksyvätkö esityksen.


Fennovoiman tavoitteena on solmia sopimus Hanhikivi I -ydinvoimalan ostamisesta Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelle vuoden 2013 loppuun mennessä.

Fennovoima ja venäläinen Rosatom ovat valmistelleet sopimusta heinäkuusta saakka.

Voimalahankinta syventää Fennovoiman ja Rosatomin yhteistyötä. Lopullinen tavoite on, että Rosatom ostaa 34 prosenttia voimalasta. Päätös omistamisesta on tarkoitus tehdä vuoden lopulla. Samalla sovitaan rakentamisen tarkasta aikataulusta ja rahoituksesta.

Rosatom, tai sitä länsimaissa edustava tytäryhtiö Rusatom Overseas, on ollut tyrkyllä voimalan omistajaksi saksalaisen E.ON:nin vetäydyttyä omistajuudesta.

Rosatomin tarjoama keskisuuri 1 200 megawatin AES-2006 on painevesireaktori. Samanlaisia on rakenteilla Suomen lähelle Leningradin alueelle Sosnovyi Boriin kaksi ja Kaliningradiin kaksi. Kauemmaksi Etelä-Venäjälle Novovoretshiin rakennetaan myös kahta voimalaa.

 

KORJATTU 3.9. klo 15.24: Fennovoima suunnittelee ydinvoimalaa Pyhäjoelle.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT