Politiikka ja talous

Fortum lyö suuret miljardinsa uusiutuviin

Kesäkausi meni Fortumilla viime vuotta huonommin, halpa sähkö painoi tuloksen liki puoleen viime vuodesta.
Markku Vuorikari
Pohjoismaista halpaa sähköä on ollut paljon tarjolla muun muassa Norjan sateiden vuoksi, mikä näkyy Fortumin tuloksessa.

Fortum aikoo suunnata sähköverkkojen myynnistä saamansa miljardit uusiutuvaan energiaan. Kasvu painopiste on Euroopassa, syyskuussa toimitusjohtajana aloittanut Pekka Lundmark linjaa.

Torstain osavuosikatsauksessa Espoossa Lundmark kertoi, että yhtiö aikoo ennen kaikkea investoida aurinko-, tuuli- ja biovoiman tuotantoon. Fortumilla on runsaasti (4 600 megawattia) vesivoimaa, mutta se ei riitä.

Toinen tärkeä kohde ovat digitaaliset energiapalvelut kasvaviin kaupunkeihin.

Kolmanneksi Fortum etsii ostettavia yhtiöitä. Painopiste on Euroopassa, vaikka Fortum on mukana esimerkiksi Intian aurinkovoimaloissa. "Euroopassa on sekä hyviä että huonoja yhtiöitä ja nyt on edessä suuri energiamarkkinoiden murros."

Murroksessa on kysymys siitä, että nykyisin sähkö on erittäin halpaa eivätkä kaikki yhtiöt sitä kestä. Investoinnit uuteen tuotantoon nykyisellä hinnalla eivät kannata.

Hintaa on laskenut valtioiden kymmenien miljardien tuki uusiutuvaan energiaan, lähinnä tuuleen ja aurinkoon. Lisäksi on tuettu myös fossiilista energiaa.

Lundmarkin mukaan kasvuhuonekaasuista pitää päästä eroon, mutta se pitäisi hoitaa markkinaehtoisesti päästökaupan avulla. "Nykyisellä tukihäkkyrällä joudutaan loputtomiin vaikeuksiin, kun lopulta tuetaan kaikkea energiaa."

Fortumin tulos jäi heinä–syyskuussa kehnoksi halvan pohjoismaisen sähkön vuoksi. Vertailukelpoinen liikevoitto putosi 79 miljoonaan euroon edellisvuoden 147 miljoonasta.

Todellinen liikevoitto luisui 680 miljoonaa euroa tappion puolelle, kun yhtiö alaskirjasi ruotsalaisen Oskarshamnin ydinvoimalan kahden yksikön sulkemisesta aiheutuvat kulut.

Fortum olisi halunnut pitää ydinvoimalan käynnissä, mutta enemmistöomistaja, saksalainen E.ON päätti sulkea reaktorit.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fortumin omistama vesivoima olisi pitänyt takavarikoida, huolehtii sähkömarkkinoiden entinen selvitysmies Matti Purasjoki: "Joku yhtenä päivänä tulee ja ostaa sen pois"

Energiapomoilla kovat tulot: Nesteen Lievoselle 1,7 miljoonaa, Fortumin Lundmarkille 1,5

Simonkadun pääekonomisti: Hallintoneuvosto vieköön!