Politiikka ja talous

Häkämies: Maakaapelit ja ilmajohdot sallittava teiden varsille

Elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mielestä maantielakia on välttämätöntä muuttaa niin, että sekä maanalaisia sähkölinjoja että ilmajohtoja voitaisiin sijoittaa maanteiden varsille. Nykylain mukaan se ei ole mahdollista.
Markku Vuorikari

Ilmajohtojen toimintavarmuus paranisi tuntuvasti, kun langalle voisi kaatua puita vain yhdeltä puolelta linjaa. Myös vikojen paikantaminen ja korjaaminen helpottuisi huomattavasti.

Maakaapelointi olisi Häkämiehen mielestä pitkän aikavälin hanke. Joka tapauksessa työ- ja elinkeinoministeriö haluaa vauhdittaa sähköverkon maakaapelointia. Nykyisin uudet johdot vedetäänkin pääasiassa maan alle.

Ilmassa on edelleen 350 000 kilometriä sähköjohtoa. Häkämies myönsi, että nykyisten ilmajohtojen maakaapelointi olisi iso urakka. Hankkeen hinta olisi ainakin 10 miljardia euroa. Vielä on epäselvää, kuinka suuri osa kaapeloinnista olisi yhteiskunnan vastuulla ja kuinka suuri osa sähköyhtiöiden vastuulla.

Niin Häkämies kuin sisäministeri Päivi Räsänenkin (kd.) korostivat tiedotustilaisuudessaan, että varautumista myrskytuhoihin on edelleen parannettava.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hallitus tiukentaisi sähkönsiirron hinnankorotusten sääntöjä – kuluttajien hintoihin ei vaikutusta pitkällä aikavälillä

Myskyennuste voi kertoa tulevat sähkökatkot etukäteen

Myrskytuulet puhaltavat Perämerellä, myös maa-alueilla paljon vahingontorjuntatehtäviä