Politiikka ja talous

Haglund: Ruotsin Nato-kanta ratkaiseva Suomelle

Politiikka ja talous 22.01.2014

Ruotsin Nato-kanta on ratkaiseva Suomelle, sanoo puolustusministeri Carl Haglund (r.). Ruotsi on ilmoittanut etenevänsä Nato-kysymyksessä käsi kädessä Suomen kanssa. Naapurissa esteenä ovat ennen kaikkea demarit.


Marita Waernerberg

”Jos heidän kantansa muuttuisi, olisi hyvin todennäköistä, että Ruotsi liittyisi Natoon. Se muuttaisi meidän tilannettamme huomattavasti. Tilanne olisi syytä arvioida uudelleen, vaikka se ei tarkoitakaan, että meidänkin olisi pakko hakea jäsenyyttä.”

Upseeriliiton tuoreessa kyselyssä kävi ilmi korkeiden upseerien vahva Nato-tahto: 70 prosenttia kannattaa sotilasliiton jäsenyyttä, kun kansasta saman verran vastustaa.

”Siellä ollaan petytty poliittiseen päätöksentekoon. Oma suhtautumiseni Natoon on vilpitön ja avoin. En vastusta, mutta en myöskään aja jäsenyyttä.”

Haglundin mukaan Suomi ei ”missään nimessä” seuraa Ruotsin tietä ammattiarmeijaan. Yleinen asevelvollisuus säilyy Suomessa.

”Meillä ei ole uskottavia vaihtoehtoja: ei ole varaa eikä kansa riitä ammattiarmeijaan. Lehtikirjoittelun perusteella muutos kaduttaa Ruotsissakin.”

Suomi pitää kiinni myös alueellisesta maanpuolustuksesta.

”Siitä ei voi antaa periksi. Ruotsi puolustaa vain strategisia alueitaan, mutta meidän lähtökohtamme on koko maan puolustaminen.”