Politiikka ja talous

Halonen: Haaviston nousu oli yllätys

Politiikka ja talous 23.01.2012

Haaviston menestyksen syyksi arvioidaan taktikointia. Monella äänestäjällä oli mielessä vastajytky: äänestäminen perussuomalaisia vastaan.


Jaana Kankaanpää

Presidentti Tarja Halonen yllättyi vihreiden Pekka Haaviston menestyksestä presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella.

Halonen oli kuullut Haaviston leirin hyvästä tunnelmasta, mutta ei ollut antanut sille tarpeeksi painoarvoa. Presidentin mielestä Haaviston suosio on hyvin mielenkiintoinen ilmiö.

Halonen painottaa, että presidentinvaalissa on kyse nimenomaan henkilövaalista.

Väyrystä vastaan ei äänestetty

Haaviston suosiota selittää osaksi äänestäjien taktikointi, arvioi politiikan tutkija Sami Borg . Borgin mukaan moni halusi varmistaa, että vastajytky tapahtuu. Se oli suunnattu perussuomalaisia vastaan. Borg uskoo, että jopa osa kokoomuslaisista on voinut äänestää Haavistoa, koska on halunnut varmistella sopivan vastaehdokkaan toiselle kierrokselle.

”Luulen, ettei vaaleissa nyt niinkään äänestetty Väyrystä vastaan. Hän teki erinomaisen kampanjan”, Borg sanoo.

Borgin mukaan Haaviston kampanja oli hyvä erityisesti internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Haavistolla meni nappiin myös ajoitus. Kannatus nousi ja hänestä ryhdyttiin puhumaan Sauli Niinistön mahdollisena vastaehdokkaana.

Tiukka kamppailu tulossa

Valtio-opin dosentti Pertti Timonen arvioi, että presidentinvaalien toisesta kierroksesta tulee melko tiukka kamppailu. Hän ei usko, että toinen kierros olisi läpihuutojuttu. Timosen mukaan kuninkaantekijöitä ovat Paavo Väyrysen (kesk.) ja Timo Soinin (ps.) kannattajat.

Jos kaikki vasemmistoa äänestäneet siirtyisivät Haaviston puolelle, se ei riittäisi voittoon. Timosen mukaan Soinin ja Väyrysen äänestäjistä taas moni on arvokonservatiivi.

Pärjätäkseen Niinistölle Haaviston pitäisi onnistua kasvattamaan kannatustaan suurten asutuskeskusten ulkopuolella. Ensimmäisellä kierroksella hänen kannatuksensa esimerkiksi Vaasan läänissä oli alle kymmenen prosenttia.

Timonen sanoo, etteivät Haavisto ja Niinistö ole mitään rämäpäitä, vaan he ottavat kantaa asiallisesti ja vähän koukeroisesti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit