LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka ja talous

Hesburger-pomo vaatii 45 tunnin työviikkoa mutta tarjoaa neljän tunnin viikkosopimuksia

Luottamusmies ja PAMin valtuuston jäsen ihmettelee Heikki Salmelan asenteita avoimessa kirjeessään. Hän muistuttaa, että palvelualojen suurimpia ongelmia on osa-aikatyö.
Kari Salonen
Hesburgerin perustaja sai mielestään liikaa kritiikkiä.

Myyjä, luottamusmies ja PAMin valtuuston jäsen Anne Nyman ihmettelee Hesburgerin perustajan Heikki Salmelan viimeviikkoisia keskustelunavauksia avoimessa facebook-päivityksessään.

Salmela otti työsopimuksiin kantaa viime viikolla kuvaamalla 40-tuntista työviikkoa liian lyhyeksi. Sen sijaan töitä pitäisi tehdä 45 tuntia viikossa. Hän oli myös huolissaan suomalaisten rapautuneesta työmotivaatiosta, joka on heikentynyt sosiaaliturvan takia.

Nyman kävi kysymässä asioista Hesburgerin työntekijöiltä.

"Voitko kuvitella hämmästystäni, kun työntekijät murheellisina selittivät, että kukaan heistä ei saa tehdä kokopäivätöitä paitsi ravintolapäällikkö? Työhaluja ja -kykyjä olisi, mutta sopimustunnit ovat todella surkeat. Toiseen Hesburgeriinkaan ei uskalla vaihtaa, koska tarjolla on vain neljän tunnin (kyllä, luit aivan oikein: neljän tunnin!) viikkotyösopimuksia."

Nyman korostaa, että neljän tunnin tai kymmenenkin tunnin viikkosopimus on "aivan vitsi", jolla ei elä.

"On pilkantekoa edes tarjota tuollaista työsopimusta! En tiedä, muistatko, millaista on yrittää tulla toimeen todella pienillä tuloilla. En oikein käsitä, miten tuossakin tilanteessa voisi pärjätä ilman sosiaalitukia, jos kerran haluaa tehdä töitä ja pyytää saada tehdä töitä, mutta töitä ei anneta?", Nyman kuvailee.

Hän muistuttaa, että palvelualojen suurimpia ongelmia on vastentahtoinen osa-aikatyö.

"Suomessa työskentelee osa-aikaisena yli 300 000 palkansaajaa. Määrä on PAMin mukaan kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana yli 60 prosentilla. Suuri osa Suomen yli 300 000 osa-aikatyöntekijästä haluaisi tehdä kokoaikatyötä", Nyman kirjoittaa.

Hän epäilee, että Suomeen on tarkoitus luoda uusi, työtätekevien köyhien luokka. Hän perää työnantajilta vastuuta ja muistuttaa, että työsopimuslain mukaan työnantajan on aina tarjottava töitä jo palveluksessaan oleville osa-aikaisille työntekijöille ennen uusien palkkaamista.

"Tiedätkö, luulen, että ongelma ei olekaan työntekijöissä ja meidän työmotivaatiossamme. Kyllä me haluamme tehdä töitä, sinunkin työntekijäsi haluavat. Mitä, jos nyt näytät mallia ja tarjoat kaikille työntekijöillesi työsopimuksen, jossa on riittävästi tunteja, että työllänsä elää ja tulee toimeen. He haluavat ruveta tekemään töitä, niin kuin toivoitkin."

McDonalds yksi Suomen parhaista työpaikoista

Pikaruokaketjujen voidaan ajatella olevan melko välinpitämättömiä työnantajia, mutta Hesburgerin kilpailija McDonald's on saanut päinvastaista mainetta. Ketju nousi ensimmäisenä pikaruokaravintolana Suomen parhaat työpaikat -listalle vuonna 2013. Sen jälkeen se on ollut joka vuosi viiden parhaan joukossa, tänä vuonna se saavutti toisen sijan.

Sijoitus määritellään henkilöstökyselyllä. McDonald's panostaa erityisesti henkilökuntansa koulutukseen. Se kuvailee kasvattavansa tulevaisuuden johtajia, joista moni haluaa jatkaa uraansa juuri ketjun palveluksessa.

Muokattu 7.3.2016 klo 13.22: Pidennetty viimeistä kappaletta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Postin työriidan sovittelu jatkuu – AKT aloittaa maanantaina tukilakon

"Suosittelisin poliitikoille ja päättäjille, että tuet poistettaisiin. Näin markkinoilla muodostuisi lihalle oikea hinta" – Hesburgerin perustaja esittää Turkulaisessa

Perheiden omat toiveet huomioitava