Politiikka ja talous

Hirsinen miniasunto voisi ratkaista suurkaupunkien asuntopulan

Ilmari Mäenpään suunnittelema miniasunto voisi helpottaa esimerkiksi Tukholman asuntopulaa, kunhan teollinen valmistus pääsee käyntiin.
Pekka Fali
Olokolo ja Mammuttikoti povaavat miniasunnosta hyvää vientituotetta esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan, joissa alle 25-neliöinen asunto ei tarvitse rakennuslupaa.

Oulun Ylikiimingissä toimiva Mammuttikoti tunnetaan perinteisten hirsiomakotitalojen rakentamisesta. Yhtiöllä on kuitenkin mielessä maailmanvalloitus teollisesti rakennettavalla miniasunnolla.

21 neliön kokoisen asunnon on suunnitellut taiteilija Ilmari Mäenpää Olokolo Oy:stä. Miniasunto on Olokolon tuote ja sillä on patentti.

Mammuttikodin toimitusjohtaja Vesa Nylander vakuuttui ideasta viime kesänä, ja asuntotyyppi on tarkoitus lanseerata ensi keväänä. Tavoitteena on, että Mammuttikoti valmistaa Mäenpään luomusta yksinoikeudella.

Mammuttikodin pääkonttorin pihalla katseita kääntävä malliyksiö on rakennettu yhtiön patentoimasta kanttihirrestä. Umpinaista mökkitunnelmaa ehkäisee moderni muotokieli sekä valtavat julkisivuikkunat ja lasikatto.

Ruotsissa ei tarvitse rakennuslupaa

Nylanderin mukaan miniasunto voisi olla ratkaisu esimerkiksi Tukholman asuntopulaan. Ruotsissa ja Norjassa alle 25 neliön rakennus ei tarvitse rakennuslupaa. Suurissa kaupungeissa omakotitalon pihalle voi hankkia pienen asunnon vaikka vuokrattavaksi.

”Se on älykästä politiikkaa, kun vuokra-asuntojen rakentaminen ulkoistetaan yksityisille.”

Nylander toivoo, että Suomessakin pienten rakennusten luvitus kevenisi.

Miniasunnot on suunniteltu rakennettavaksi Ylikiimingissä autotehtaiden tapaan niin, että asiakas saa valita tietyt ominaisuudet. Asunnot rakennetaan toiveiden mukaan kokoonpanolinjalla ja kuljetetaan valmiina paikalleen.

Jos yksiö tuntuu liian pieneltä, asuntoa voi moduulityyppisesti laajentaa joko ylös tai sivulle.

Katse kaukaisuuteen

”Ihmisellä on tarve nähdä kauas”, Mäenpää sanoo. Sen vuoksi asuntoa ei ole rakennettu umpioksi, vaan osa seinistä on isoa ikkunaa.

Luminen mäntymetsä rauhoittaa Ylikiimingissä, mutta jos koti on tiiviisti rakennetussa ympäristössä, näköyhteys voidaan avata kohti taivasta.

Mäenpää haluaa ravistella koko asumisen ja omistamisen periaatetta. Kun asuntoa voi siirtää, ostaja ei ole sidoksissa paikkakuntaan.

Lue lisää