Politiikka ja talous

HS: Aloite asevelvollisuuden lakkauttamisesta kuihtumassa

Politiikka ja talous 29.12.2013

Asevelvollisuuden lakkauttamista koskeva kansalaisaloite on jäämässä murto-osaan kannatustavoitteestaan, kertoo Helsingin Sanomat. Kansalaisaloite.fi-sivuston mukaan aloite on saanut vajaassa neljässä kuukaudessa alle 5 700 kannatusilmoitusta.


Markku Vuorikari
Varusmieskomppaniat järjestäytyvät ruokailuun Porin Prikaatissa armeija sotilas puolustusvoimat Puolustusvoimat Armeija sotilas

Ilmoituksia pitää tulla kahden seuraavan kuukauden aikana vielä noin 44 300, jotta aloite asevelvollisuuden lakkauttamisesta menisi eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen takana on useita järjestöjä, kuten Sadankomitea, Edistyspuolue, Piraattipuolue ja Vasemmisto-opiskelijat.

HS:n haastattelema pääsihteeri Eekku Aromaa rauhanjärjestö Sadankomiteasta ei osaa sanoa syytä aloitteen heikkoon suosioon. "Voi olla, että kansalaisaloitteella on ylipäätään aika vaikea saada ihmiset innostumaan niin paljon, että he kaivaisivat pankkitunnuksensa esille ja allekirjoittaisivat, ellei asia ole todella polttava."

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) syksyllä tekemän haastattelututkimuksen mukaan 68 prosenttia suomalaisista tukee nykyisenkaltaista varusmiespalvelusta. Kymmenen vuotta sitten tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa kannatus oli vielä 79 prosenttia.

Ohi on -kampanja on saanut kiitosta asiallisesta viestinnästä Puolustusvoimista.

"Emme ole vastustaneet Ohi on -kampanjaa missään vaiheessa. Totta kai asevelvollisuudesta pitää keskustella", kommentoi Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Jyrki Heinonen HS:lle.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT