Politiikka ja talous

HS: Berner vahvisti Finavian tappioiden jäävän veronmaksajille

Politiikka ja talous 23.12.2015

Liikenneministeri haluaa odottaa poliisin, Fivan ja VTV:n selvityksiä johdannaisista. Vuoden 2011 johdannaistappioiden kanteista päätös myöhemmin.


Markku Vuorikari
Ministeri Anne Berner (kesk) ei kutsu Finavian yhtiökokousta päättämään kanteista, joilla perittäisiin vuoden 2010 johdannaistappioita. Aika kanteiden nostamiseen umpeutuu vuoden vaihteessa.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) ei aio kutsua koolle valtion lentoasemayhtiö Finavian yhtiökokousta päättämään kanteista, joilla perittäisiin vuoden 2010 johdannaistappioita, kertoo Helsingin Sanomat.

Finavian hallitus päätti syyskuussa nostaa kanteet entistä hallitusta ja johtoa vastaan, mutta perui päätöksensä yllättäen joulukuun alussa Bernerin omistajaohjauksen jälkeen.

Muun muassa valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on katsonut, että vahingonkorvauskanteista tulisi läpinäkyvyyden vuoksi tehdä päätös yhtiökokouksessa. Myös Finavian uuden hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas on samaa mieltä.

Berner kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että yhtiö päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä saatuaan VTV:n, Finanssivalvonnan (Fiva) ja rikospoliisin selvitykset. Ne kestävät kuukausia, joten määräaika vuotta 2010 koskevien kanteiden nostamiseksi ehtii umpeutua.

Finavia on tehnyt rikosilmoituksen kahdesta entisestä päälliköstään, jotka vastasivat johdannaisten tekemisestä. Lisäksi Finavia kanteli Fivalle pankeista, jotka myivät valtionyhtiölle 34 miljoonan euron tappiot aiheuttaneet johdannaiset.

Johdannainen on arvopaperi, jonka tarkoituksena on yleensä vähentää riskejä liiketoiminnassa. Finaviassa elettiin pitkään luulossa, että johdannaiset suojasivat korkojen nousulta, mutta näin ei lopulta ollut.

Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen kertoi keskiviikkona, että vuosina 2009 ja 2010 tehdyt johdannaiset aiheuttivat arviolta ”alle kymmenen miljoonan euron” vahingon Finavialle.

Ministeri Bernerin linjaus vahvistaa sen, että nämä tappiot jäävät Finavian eli veronmaksajien vahingoksi.

Savolaisen mukaan Finavia osti vuonna 2011 johdannaiset, jotka aiheuttivat noin 24 miljoonan euron tappiot. Näistä tappioista Finavia voi halutessaan hakea siviilikanteella korvauksia myös entiseltä hallitukselta ja johdolta.

Lue Helsingin Sanomien uutinen aiheesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT