Politiikka ja talous

Hyvästi, kuntien pitkä irtisanomissuoja!

Politiikka ja talous 24.08.2015

Yhdistyvien kuntien työntekijöillä on ollut tähän asti viiden vuoden suoja.


Hallitus esittää lakimuutosta, jolla kumottaisiin säännös kuntien henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuojasta.

Suoja säilyisi ennen vuotta 2017 voimaan tulevissa kuntien yhdistymisissä, mutta ei koskisi enää vuonna 2017 tehtäviä kuntaliitoksia. Kunnat voisivat lisäksi sopia keskenään, ettei suojaa sovelleta myöskään vuonna 2016 tehtäviin liitoksiin.

Vuonna 2016 toisiinsa ovat liittymässä Jalasjärvi ja Kurikka, Hollola ja Hämeenkoski, Lahti ja Nastola sekä Säkylä ja Köyliö. Vuodelle 2017 ovat ilmoittautuneet Kuopio ja Juankoski sekä Eura ja Luvia, mutta näistä ei ole tehty päätöksiä.

Viiden vuoden irtisanomissuoja on voimassa kymmenessä vuonna 2013 ja kahdessa vuonna 2015 yhdistyneessä kunnassa. Kuopiossa suoja on ketjuuntunut peräkkäisten yhdistymisten vuoksi vuodesta 2011.

Irtisanomissuojan lakkautus on kirjattu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmaan. Ohjelma muuttuu näin todeksi lakiesitys kerrallaan.

Hallitus kumoaisi myös nykyisestä kuntarakennelaista liitoksia vauhdittavat säännökset kuten kuntien velvollisuuden selvittää yhdistymistä, erilaiset asukas- ja työssäkäyntikriteerit sekä määräajat.

Porkkanaksi jäisi yhdistymisavustus, jota maksetaan mille tahansa viimeistään 2017 yhteen liittyville kunnille ilman selvityspakkoa. Avustuksen suuruus riippuu kuntien lukumäärästä ja asukasluvuista, ja vaihtelee kahdesta kymmeneen miljoonaan euroon.

Kunnilla on lausuntoaikaa vain kaksi viikkoa. Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoa kunnilta, jotka ovat olleet mukana yhdistymisissä tai ovat yhdistymässä lähivuosina. Lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan vielä tänä vuonna

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT