Politiikka ja talous

Hyvinkääkin hinkuu hiilineutraaliksi

Politiikka ja talous 20.02.2016

Joka kymmenes suomalainen asuu jo kasvinhuonekaasujen vähentämiseen sitoutuneessa kunnassa tai kaupungissa.


Jaana Kankaanpää
Energiatehokkuus ja ympäristöasiat ovat pääteemoja Hyvinkään asuntomessuilla kesällä 2013.

Suomen ympäristökeskus sai kunnon vahvistuksen kuntien hiilineutraalisuuteen tähtävään työhön, kun Hyvinkään kaupunginvaltuusto päätti kaupungin liittymisestä Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoon. Hyvinkää oli kolmaskymmenes Hinku-verkoston jäsen.

Suomen kunnista ja suomalaista jo noin kymmenesosa asuu kasvihuonekaasujen leikkaamiseen sitoutuneessa kunnassa tai kaupungissa. Niiden yhteenlaskettu asukasluku nousi Hyvinkään liittymisen myötä yli 530 000:een.

Kaupunki on tehnyt pitkäjänteisesti työtä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Tärkeimmät päätökset liittyvät kaukolämmön energialähteisiin, maankäyttöön sekä kunnan omistamien kiinteistöjen energiatehokkuuteen, kertoo projektipäällikkö Markku Nieminen Hyvinkäältä.

Hyvinkää sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Niemisen mukaan kaupunkirakenne on pidetty kaavoituksella tiiviinä, mikä vähentää liikkumistarvetta ja liikenteestä aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Neljä kiinteistöä viidestä on kaukolämmön piirissä.

Lämpö tulee pääasiassa Ekokemin jätteenpolttolaitokselta, jonne rakennetaan parhaillaan kiertotalouskylää materiaalikierrätyksen tehostamiseksi. Kaupungin kiinteistöt ovat kunnossa ja kuluttavat niukasti energiaa, Nieminen toteaa.

Hinku-verkoston kuntia on pitkin maata ja ne ovat pääosin pieniä ja keskisuuria kuntia. Itäraja on jo varsin hyvin peitossa Lappeenrannasta Lieksaan, samoin etelärannikolla on useita hankkeessa mukana olevia kuntia. Pohjoisimmat ovat Ii ja Muhos.

Aiheeseen liittyvät artikkelit