Politiikka ja talous

Iltalehti: Kohu valtion vesien myynnistä on uutisankka

Politiikka ja talous 13.10.2015

Paine kartuttaa lisää tuloja ei kohdistu valtion vesialueisiin, Metsähallituksen viestintäjohtaja Juha Mäkinen vakuuttaa.


Jaana Kankaanpää
Yleisiä vesialueita ovat Suomen aluevedet Suomen- ja Pohjanlahdella sekä suurten järvien selät. Rannikkovedet, kuten kuvassa, ovat useimmiten osakaskuntien hallussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto on levittänyt tiedotetta sekä kampanjaa sosiaalisessa mediassa, joiden mukaan valtio ajaa kansallista vesiomaisuutta liiketalouskäyttöön.

Metsähallituksen viestintäjohtaja Juha Mäkinen kiistää väitteen Iltalehden haastattelussa.

"Valtio haluaa kyllä lisätä tuloja, mutta se paine ei kohdistu minkäänlaisiin vesialueisiin. Kyse on metsistä ja rakennusmaasta."

Mäkinen vakuuttaa, että suomalaisten virkistys- ja kalastusvesille ei ole tapahtumassa yhtään mitään. Kukaan ei ole myymässä tai ostamassa mökkimaisemia.

Valtiolla on 2,2 miljoonaa hehtaaria yleisiä vesialueita, jotka eivät sijaitse luonnonsuojelu- ja Natura-alueilla. Näitä vesiä on suunniteltu siirrettäväksi ympäristöministeriön hallinnasta maa- ja metsätalousministeriölle.

Luonnonsuojeluliitto pelkää, että vesille tulisi tuottovaade, jolloin Metsähallituksella olisi houkutus alkaa tuottaa niillä liiketoimintaa.

Iltalehden mukaan maa- ja metsätalousministeriössä ajatus, että luonnonsuojelualueiden vedet jäisivät ympäristöministeriön vastuulle ja loput vedet olisivat maa- ja metsätalousministeriön hoidossa.

Maa- ja metsätalousministeriö toivoo uudistuksen nopeuttavan hankkeita, jos haluttaisiin rakentaa esimerkiksi tuulivoimaa tai kalankasvatuslaitos ulkomerelle.

"Hankkeet ovat mahdollisia jo nykyisellään, mutta valtionhallinnon sisäisen ja eri ministeriöiden välisen byrokratian takia paperisodat venyvät tuskaisiin mittoihin", Iltalehti kirjoittaa.