Politiikka ja talous

Johannes Virolainen, yhteistyöpoliitikko ja vaikutusvaltainen heimopäällikkö

Kirja Johannes Virolaisesta maalaa henkilökuvan yhdestä kansakuntamme merkkihenkilöistä. Kirjan julkistaminen kokosikin eduskunnan auditorioon maanantaina liudan nykyisiä valtiomiehiä ja -naisia yli puoluerajojen.
Tuntematon

Johannes Virolaisen juhlakirjan julkistamistilaisuuden avaussanat käytti eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd).

”Virolainen oli suuri suomalainen poliitikko, joka yltää valtiomiesten kiistattomaan kärkijoukkoon. Hän oli vahva maalaisliittolainen, mutta myös vahva yhteistyöpolitiikko”, Heinäluoma kuvaili.

Liki 50 vuoden ajan parlamentissa istuneen Virolaisen poliittinen perintö on poikkeuksellisen kattava. Karjalaisten evakkojen asutus, maaseudun kehittäminen, koulutus- ja sivistyspolitiikka sekä maatalouden toimintaedellytysten turvaaminen olivat Virolaisen leipälajeja.

”Virolainen on ollut itselleni ehdottomasti jonkinlainen poliittinen esikuva. Hän osui vaikuttajaksi Suomen historian siihen vaiheeseen, jossa poliitikoilla oli mitä enimmissä määrin vaikutusvaltaa. Hän osasi sitä valtaa myös ilmeisen hyvin käyttää”, lausui pääministeristä Perheyrittäjien liiton toimitusjohtajaksi vaihtanut Matti Vanhanen .

Valtioneuvos, entinen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen ylensi puheessaan Virolaisen kaikkien aikojen karjalaiseksi.

”Iloni oli osallistua kirjan kirjoittamiseen karjalaisnäkökulmasta käsin. Johannes Virolainen oli kaikkia karjalaisuuden muotoja suvereenisti luotsannut heimopäällikkö. Karjalaisuus oli hänen persoonansa perusjärjestys.”

Useiden kirjoittajien yhteisponnistuksena syntynyt teos koostuu teema-artikkeleista, joissa syvennytään Virolaisen poliittiseen uraan sekä ideologiseen ajatteluun. Kirjan toinen ulottuvuus rakentuu tiiviin, läpikuvitetun elämänkerran varaan.

Johannes Virolainen 1914–2000 -kirjan ovat toimittaneet Karina Jutila , Matti Simula ja Heikki Vento . Virolaisen syntymästä tulee talvella kuluneeksi sata vuotta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kieltolaki oli Suomen kansan kärkihanke – Rkp ja lapuanliike poikkeuksia puoluekentässä

Keskustapuolueen vastaus hallitustunnustelija Rinteen vetoomukseen: "Kysymme kentältä ja vastaamme huomenna"

Sirkka-Liisa Anttila muistelee Koijärven tapahtumia: "Vallan ottivat voimat, joilla ei ole oikeutta maihin"