Politiikka ja talous

Joulupukki joutuu myös verolle

Politiikka ja talous 19.12.2014

Joulupukille tarjottu tavanomaiseksi kohteliaisuudeksi tarkoitettu konjakkiryyppy ei ole verollinen etu. Vähennyskelpoisia kuluja ovat pukin varusteet sekä matkakulut.


Stina Haaso

Joulupukki joutuu maksamaan tuloistaan veroa, kuten muutkin verovelvolliset. Verohallinto haluaa kitkeä siivet sitkeältä huhulta, jonka mukaan jouluaaton pukkihommista ei tarvitsisi maksaa veroa.

”Siitä, kuinka moni pukki ilmoittaa tulonsa verottajalle, ei ole tilastoa. Me täällä verohallinnossa uskomme, että Joulupukki on hyväntahtoinen ja rehellinen ihminen”, arvioi ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Joissain tilanteissa pukki säästyy kuitenkin veroseuraamuksista. Jos pukkikeikoilla käy talkootyönä tai naapuriapuna, verottaja ei puutu asiaan.

”Jos jossain siirtyy rahaa korvauksena työstä, se on verollista. On sitten toinen asia, jos joku työskentelee pukkina ilmaiseksi. Ei silloin joudu veroakaan maksamaan.”

Pukille tarjottu jouluruoka tai jälkiruokakonjakki ei kuitenkaan ole verollinen etu.

”Se luetaan tavanomaiseksi kohteliaisuudeksi. Pukille voi ja kuuluukin tarjota ruokaa. Jopa konjakkipaukku on verovapaa.”

Joulupukin itsensä kuuluu ilmoittaa pukkiansiot verotuksessaan. Käytännössä se tapahtuu huhti-toukokuussa veroehdotusta tehdessä.

”Riittää, että ilmoittaa sen rahamäärän, minkä on ansainnut.”

Kotitalouden ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä, jos suoritus on maksimissaan 1500 euroa. Jos suoritus on alle 200 euroa vuodessa, ei tarvitse antaa edes vuosi-ilmoitusta.

Veroehdotusta tehdessä kannattaa muistaa ilmoittaa myös vähennykset.

”Vähennyskelpoisia kuluja ovat vaatetus, parta, sauva ja päähine sekä matkakulut.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT