Juutalaiset eivät hyväksy tainnutusta - kaikki kosher-liha tuontia
Uskonnollista teurastusta tehdään EU:ssa myös kaupallisesti, ison osan kosherista syövät muut kuin juutalaiset.
Juutalaisten käyttämä kosher-liha tuodaan kaikki Suomeen muualta, sillä juutalaiset eivät hyväksy tainnuttamista ennen verenlaskua, kertoo Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintäylitarkastaja Susanna Ahlström.
Hän kertoo myös, että uskonnollisia teurastuksia ilman tainnutusta tehdään todennäköisesti EU:ssa myös kaupallisista syistä, vaikka EU:n lopetusasetus rajaa perusteeksi poikkeuksiin vain uskonnon.
Euroopan komissio selvittää parhaillaan jäsenmaiden tainnuttamatta tehtyjen teurastusten määrää suhteessa uskonnollisten yhteisöjen kokoon.
"Motiivit vaihtelevat. Uskontokunnat ovat varmasti tärkeä syy, mutta joissain vientiin suuntautuneissa maissa motiivi voi liittyä kauppaan."
Halal ja kosher toimivat vientivaltteina
Esimerkiksi Irlanti myy paljon halal-lihaa vientiin. Britanniassa on arvioitu, että jopa 70 prosenttia kosher-lihasta syövät muut kuin juutalaiset.
Muun muassa osa McDonalds-pikaruokaketjun käyttämästä kanasta on halal-teurastettua.
Myös suomalaisten kauppojen pakastealtaissa myydään paljon halal-teurastettua lihaa. Moni söi sitä esimerkiksi pääsiäisenä, sillä kaikki Uudesta-Seelannista tuleva lammas on halalia.
Uudessa-Seelannissa halal-teurastettavat eläimet tainnutetaan ennen veren laskua, toisin kuin valtaosassa EU-maita.
Tainnuttamatta teurastamisen merkitseminen kuluttajapakkauksiin on ollut viime aikoina esillä EU:ssa. Tällä hetkellä merkintää ei vaadita.
Kosher kelpaa myös muslimeille
Kosher-lihaa käyttävät juutalaiset, joita Suomessa on noin 1 800. Myös muslimit voivat syödä kosher-lihaa.
Syötäväksi sallittuja eläimiä ovat esimerkiksi lehmä, lammas, kana ja kala. Villi- ja petoeläimiä ei hyväksytä ruuaksi, eikä verta.
Kosher-sertfikaatin myöntää Suomessa päärabbinaatti. Lisää tietoa kosher-ruokavaliosta löytyy esimerkiksi Helsingin juutalaisen seurakunnan sivuilta.
Enemmän uskonnollisista teurastuksista voit lukea MT:n aiemmista jutuista tästä ja tästä.