Politiikka ja talous

Kökkötraktorista tuli maankuulu 1990-luvulla

Politiikka ja talous 07.03.2016

Alun perin se oli viljelijöiden mielenosoitukseen osallistunut Kökkön tilan traktori. Maankuuluksi sen teki Ruben Stiller.


YLE
Vuoden 1991 marssin televisioinnissa ihmeteltiin, mikä on kökkö.
Vuoden 1991 marssin televisioinnissa ihmeteltiin, mikä on kökkö.
Kari Salonen
Kökkön tilan isäntä Jani Kurvinen valmistautuu lähtemään viljelijöiden mielenosoitukseen. Ajokkina saattaa olla kökkötraktori II.
Kökkön tilan isäntä Jani Kurvinen valmistautuu lähtemään viljelijöiden mielenosoitukseen. Ajokkina saattaa olla kökkötraktori II.

1991 somerolainen Raimo Kurvinen osallistui viljelijöiden traktorimarssiin Vihtiin ja takaisin. Traktorin vanteisiin oli kiinnitetty lakana, johon Anja-emäntä oli maalannut tilan nimen: Kökkö.

Traktori vilahti televisiossa ja nimi jäi joidenkin mieleen. Kahta vuotta myöhemmin kökkötraktoista tuli maankuulu. Ruben Stiller paheksui Yle-johtaja Tapio Siikalaa kepulaiseksi kökkötraktoriksi ja sai esiintymiskiellon.

Viljelijöiden ensi perjantain mielenosoitukseen lähtee edesmenneen Raimo Kurvisen poika Jani Kurvinen. Alkuperäistä kökkötraktoria ei enää ole, mutta Kökkön tallissa odottelee lähtökutsua sen 13 vuotta vanha seuraaja.

Ennätys 1 000 traktoria

Jos viljelijät haluavat tehdä ensi perjantaina traktorimarssien Suomen ennätyksen, liikkeelle pitää saada yli tuhat traktoria.

Sen verran niitä oli Lahteen menevillä teillä 1977. Syynä oli hallituksen sanelema maataloustuloratkaisu, jota MTK:n valtuuskunta ei hyväksynyt.

Ensimmäiset isot traktorimarssit olivat 1973 Kouvolassa ja heti perään Jyväskylässä ja Porissa. Silloin vauhditettiin maataloustuloneuvotteluita ennen ratkaisua. Kullakin maakunnallisella marssilla oli noin 600 traktroria.

1991 viljelijöiden mielenosoitusta pohjustettiin satojen traktorien alueellisilla marsseilla. Varsinaiseen tapahtumaan Helsinkiin traktoreita ei tuotu, jotta 15 000 mielenosoittajaa eivät itse juuttuneet ruuhkaan.

Syy oli sama kuin ensi perjantaina, maatalouden kannattavuuskriisi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT