POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Politiikka ja talous

Kaikkea ei voi saada edes Timo Soini

Kaikkea ei voi saada, joten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoo viikonlopun puoluekokouksessa, tavoitteleeko hän paikkaa pääministerinä vai europopulistien johtajana.
Kari Salonen
Eduskunnan välikysymyskeskustelu hallituksen europolitiikasta. Timo Soini esittää epäluottamuslauseen.

Huomenna puolenpäivän jälkeen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastaa suureen kysymykseen, jota puoluekokousväki odottaa pelonsekaisin tuntein. Soinin kokouksen avauspuheenvuorossa kuullaan, lähteekö hän eurovaaliehdokkaaksi vai ei.

Molemmat vaihtoehdot kiinnostavat. Euroopassa Soini on ehdolla eurokriittisen populistiliikkeen johtohahmoksi. Jos hän päättää jäädä Suomeen, puolue tavoittelee jytkyn jatkoa eduskuntavaaleissa 2015. Siinä tapauksessa Soini on suurimpia suosikkeja pääministeriksi.

Kummallakin vaihtoehdolla on kannattajansa. Soinin lähteminen Eurooppaan tarkoittaisi, että hänelle täytyy alkaa etsiä seuraajaa. Toisaalta kaikki eivät usko puolueen pärjäävän Suomessa ilman Soinia.

”Itse toivon, että hän ei lähde Eurooppaan. Keski-Suomessa ajatellaan laajemminkin, että hänet halutaan pitää kotimaassa”, jyväskyläläinen kansanedustaja Kauko Tuupainen sanoo.

Joka tapauksessa Soini haluaa jatkaa puheenjohtajana ainakin vuoteen 2015 saakka. Kukaan ei haastanut häntä puheenjohtajan vaaliin.

Puoluesihteeri Ossi Sandvik luopuu ja paikasta kisaa kymmenen ehdokasta.

Varapuheenjohtajista haluaisivat jatkaa Hanna Mäntylä ja Juho Eerola. Lisäksi kolmesta varapuheenjohtajan paikasta kilpailee yksitoista muuta ehdokasta.

MT:n verkkotoimitus seuraa kokousta viikonlopun aikana. Verkkosivuilla näkyy myös STT:n liveseuranta kokouksesta lauantaina noin kello 12.30 alkaen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Riikka Purra: Työehtoshoppailu toimii tulonsiirtona Postille – "Viulut maksaa tietysti veronmaksaja"

Hallituspuolueilta kysytään nyt hermoja

Puolueet eivät osaa perhepolitiikkaa