Politiikka ja talous

Kaivatut verohelpotukset jäämässä pois alkoholilain uudistuksesta

Alkoholilain uudistus on tuottamassa pettymyksen panimo- ja ravintola-alalle. Toivotut verohelpotukset laskisivat hintoja ja ohjaisivat kulutusta kodeista ravintoloihin.
Eija Mansikkamäki
Olutvero on Suomessa EU:n korkein. Hinta ajaa ihmiset ostoksille Viron puolelle. Kulutus on ohjautunut ravintoloiden sijasta koteihin.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön (Mara) mukaan ravintolajuomien arvonlisäveron alentaminen neljääntoista prosenttiin olisi paras tapa ohjata kulutusta ravintoloihin.

Tällä hetkellä vain noin kymmenes alkoholista nautitaan ravintoloissa, joissa anniskelu tuottaa eniten työpaikkoja ja verotuloja. Anniskelusta saatavat verotulot ovat alkoholin vähittäismyyntiin verrattuna kolminkertaiset.

Myös panimoala on toivonut verohelpotuksia oluelle, sillä Suomen olutvero on EU:n korkein. Hinta ajaa ihmiset ostoksille Viroon ja ulkomaisiin nettikauppoihin.

Viini ei virtaa ruokakauppoihin

Verohelpotuksia ei kuitenkaan ole luvassa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan. Hän esitteli torstaina hallituskumppaneille pohjaesityksen alkoholilain uudistamiseksi.

Alkon monopoliin ei ole luvassa muutoksia, joten viinit ja vahvat oluet eivät ilmesty ruokakauppoihin. Sen sijaan Alkojen aukioloaikaa harkitaan jatkettavan iltayhdeksään. Kauppoihin ei näillä näkymin ole luvassa myyntiajan pidennyksiä.

Ravintoloille on tulossa helpotuksia aukioloaikojen pidentämiseen. Tulevaisuudessa jatkoaikalupa irtoaisi pelkällä ilmoituksella.

Pienpanimot ovat puolestaan toivoneet suoramyyntioikeutta kaiken vahvuisille oluille. Sen toteutuminen on vielä auki.

Elinkeinojen edustajat ovat kiitollisia siitä, ettei lakiesitys pidä sisällään uusia tiukennuksia.

Uuden alkoholilainsäädännön on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alusta. Lakiesitys lähtee pian lausuntokierrokselle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kansalta vaimeaa hyväksyntää Rinteelle – keskustan äänestäjät huomattavasti muita hallituskumppaneita varautuneempia

Viron alkoholiveron alennus ei ole johtanut viinaralliin – Alkon myyntiluvut ennallaan

THL: Uusi alkoholilaki ei juurikaan lisännyt kulutusta