Politiikka ja talous

Kansan enemmistö hyväksyy turkistarhauksen varauksin

Kaksi kolmasosaa yli 18-vuotiaista suomalaisista hyväksyy turkistarhauksen jatkamisen, jos tarhauksen vaatimuksia tiukennetaan.
Kimmo Haimi

Eläinsuojelujärjestöjen kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi on kerännyt 60 000 allekirjoitusta. Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan täydellistä kieltoa kannattaa 18 prosenttia äänestysikäisistä.

Joka neljäs hyväksyy turkistarhauksen jatkamisen nykyisin ehdoin. Selvästi suurin vastaajaryhmä, 44 prosenttia, hyväksyy turkistarhauksen sillä varauksella, että sen vaatimuksia tiukennetaan.

Yli puolet vastaajista arvioi tietävänsä turkistarhauksesta hyvin vähän tai ei ollenkaan. Heistä vain harva on täysin tarhausta vastaan.

Sekä turkistarhauksen kannatus että vastustaminen on yleisintä niillä, jotka uskovat tietävänsä tarhauksesta paljon tai ainakin jonkin verran. Tietävimmiksi itsensä arvioivat viljelijät ja osa pääkaupunkiseudun asukkaista.

Tarhaturkis näyttää olevan suomalaisille hieman mieluisampi kuin metsästetty.

Kyselyyn vastasi 933 äänestysikäistä suomalaista. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä, kun vastausosuus on 50 prosenttia, ja noin 2,5 prosenttiyksikköä, kun vastausosuus on 20 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

New York harkitsee turkisten myyntikieltoa – Los Angeles ja San Francisco tehneet jo päätöksensä

Animalia: Neljä puoluetta kieltäisi turkistarhauksen

Kaksi tarhakettua vietiin villieläinhoitolan aitauksesta Raippaluodossa – syylliseksi epäillään turkistarhaajaa