Politiikka ja talous

Kauppalehti: Maito lisää syöpäriskiä

Harvardin yliopiston tutkija sanoo maitotuotteiden lisäävän riskiä sairastua syöpään.
Kari Salonen
Maidon väitetään lisäävän syöpää.

Harvardin yliopiston ravintotutkimusosaston johtaja Walter Willet Yhdysvalloista neuvoo aikuisia nauttimasta liikaa maitotuotteita, kertoo Kauppalehti.

Pienikin määrä maitoa, jugurttia tai muita meijerituotteita voi aiheuttaa syöpää.

Naisilla suurin riski liittyy rintasyöpään ja miehillä eturauhasen syöpään. Kauppalehti uutisoi Suomessa Willetin lausunnoista.

Harvardin tutkijat eivät osaa selittää, mikä meijerituotteissa aiheuttaa ongelmia. Meijeriprosessia, hormoneita, laktoosia ja kalsiumiakin epäillään.

Yhdessä tutkimuksessa väitetään naisilla olevan suurempi luunmurtuman riski, jos he joivat 2,5 lasia maitoa päivässä. Vertailuryhmän naiset tyytyivät yhteen lasiin.

Tutkija väittää maidon kalsiumin pikemminkin heikentävän kuin vahvistavan luustoa.

Willett arvioi kaksi lasia maitoa juovilla miehillä kaksinkertaista riskiä saada eturauhassyöpä kuin niillä, jotka eivät juo maitoa.

Tutkijat eivät ymmärrä biologisia prosesseja, joiden kautta meijerituotteet aiheuttaisivat syöpää. Maidon korkeaa estrogeeniä arvioidaan syyksi.

Tarkkailussa on maidon kalsium, jonka voisi estää D-vitamiinin toimintaa, mikä liittyy syöpien ja muiden kasvainten hallintaan kehossa.

Willett suosittelee aikuisille vain kaksi maitoannosta päivässä. Hän suosisi jogurtteja. Ne olisivat terveellisempiä kuin käymättömät maitotuotteet.

Tähän voi olla syynä lactobacillus-bakteeri, joka pilkkoo laktoosin ja auttaa ruoansulatusta. Näitä tuotteita suositaan Suomessa.

Kauppalehti: Harvardista kuuluu kummia: maito tappaa

Lue lisää

Maitosuomen tuottajille suunnitteilla sopimusmäärien hakukierros: "Koko ajan tapahtuu sukupolvenvaihdoksia ja tilakauppoja, ja sopimusmäärien täytyy elää niiden mukana"

Arvaatko, mitkä ovat Suomen neljä suurinta maitopitäjää? Vinkki: Kaikkien nimet alkavat K-kirjaimella

Hammaslääkärilehti: Kasvijuomien runsas käyttö voi aiheuttaa kariesta

Kaurajuoman ilmastovaikutuksesta