Politiikka ja talous

Kauppalehti: Sähkö kallistumassa maaseudulla

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla arvioidaan, että maakaapelointi ja muut investoinnit sähköverkon turvaamiseksi tulevat maksavat yhteensä 3,5 miljardia euroa. Se korottasi sähkön kokonaishintoja 8–10 prosenttia, uutisoi Kauppalehti keskiviikkona.
Markku Vuorikari

Tämä lasku lankeaa etenkin maaseudulle, jos eduskunta hyväksyy uuden lain sähkölinjojen kaapeloinnista, Kauppalehti laskee. Maakaapeloituja sähkölinjoja on huomattavasti kaupunkeja vähemmän.

Kaapelointikustannukset ovat noin 50 000 euroa kilometriltä eli 2,5-kertaiset ilmajohtoihin verrattuna. Kysynnän kasvaessa noussevat myös esimerkiksi kaapeleiden ja maansiirtotöiden hinnat.

Kauppalehti kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) lakiesityksestä, joka velvoittaa sähköyhtiöt korjaamaan katkot määräajassa. Taajamissa aika lyhenee kuuteen tuntiin ja haja-asutusalueilla 36 tuntiin. Esityksen on määrä tulla eduskuntaan ensi kuussa.

Haja-asutusalueen verkoista jouduttaisiin kaapeloimaan 40–75 prosenttia keskijänniteverkoista ja 40–90 prosenttia pienjänniteverkoista kaapeloitaisiin. Tällä hetkellä keskijänniteverkoista on kaapeloitu noin 12 ja pienjänniteverkoista 37 prosenttia.

Uudet aikarajat otettaisiin lakiesityksen mukaan käyttöön vuoteen 2028 mennessä.

Jos suunnitelmat eivät etene, Energiamarkkinavirasto voi rangaista verkkoyhtiötä maksulla, joka vastaa kymmentä prosenttia sen liikevaihdosta.

Työ sähkön jakelun varmistamiseksi sai TEM:ssä vauhtia toissa vuodenvaihteen Tapani- ja Hannu-myrskyjen tuhoista. Ne veivät sähköt pahimmillaan useammaksi viikoksi.

Kauppalehden saamien tietojen mukaan eniten sähkönjakelun ongelmia on kokonaisuutena esiintynyt Etelä- ja Itä-Suomessa ilmajohtoverkoissa, jotka kulkevat metsäisessä maastossa. Vähiten niitä on vastaavasti Pohjanmaan peltoalueilla ja Lapin tuntureilla.

Esimerkiksi Fingrid nosti osaksi kaapelointiin vedoten kantaverkon siirtohintoja viime vuonna 30 ja tänä vuonna 15 prosenttia.

Asiaa uutisoidaan painetussa Kauppalehdessä.

Lyhyempi uutinen löytyy myös verkosta: http://www.kauppalehti.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sähkön siirron perusmaksu enintään kymppiin, kansalaisaloite vaatii

Caruna vastaa arvosteluun: Kaikkea ei kaapeloida maahan

Ukkosmyrskyt jatkuvat tänään, paikoin voi tulla myös rakeita