Politiikka ja talous

Kaupunkilaiset riensivät hätiin: sähköt palasivat maitotilalle

Uutinen tukimaksatusten myöhästymisen vuoksi ilman sähköjä jääneestä maitotilasta herätti närää ja hämmästystä. Apu tuli lopulta yllättävältä suunnalta.
Eläinsuojelulaki ei estä sähkön tai veden katkaisemista maitotilalta.

Maaseutuviranomainen Mari Tabell kertoi maa- ja metsätalousministeriölle osoittamassaan sähköpostiviestissä maitotilallisesta, jonka sähköt on katkaistu tukien maksun myöhästymisen vuoksi.

Tilanne tilalla oli kriittinen.

Tabell neuvoi kääntymään seurakunnan puoleen, mutta diakonin määrärahat eivät riittäneet laskun maksuun. Läänineläinlääkärikään ei voinut puuttua tilanteeseen.

Tabell on tuohtunut siitä, ettei eläinsuojelulaki kiellä sähkön tai veden katkaisemista.

"Ehdottomasti lakiin pitää saada lisäys, ettei vettä tai sähköä pidä voida katkaista tällaisessa tilanteessa", Tabell painottaa.

Apua laskujen maksuun tuli lopulta yllättävältä tahoilta. Tilan ahdingosta junassa lukenut eteläsuomalainen henkilö soitti ja tarjoutui maksamaan tilan sähkölaskun.

"Hän keräsi joukon ihmisiä, eivätkä he halunneet edes tietää tilallisen nimeä. Pyysivät vain tilinumeron. He eivät olleet maatalouden kanssa missään tekemisissä, tavallisia kaupunkilaisia", Tabell hämmästelee. "Hyviä ihmisiä on siis vielä olemassa."

Tilan emäntä oli liikuttunut kyyneliin kuultuaan, että lasku on vaikeuksien jälkeen maksettu.

Tabell ei usko, että kyseinen maitotilallinen oli yksin ongelmansa kanssa.

"Tiloja on muitakin, juuri eläinlääkärin kanssa keskustelin. Häpeä niillä on kuitenkin niin valtava, etteivät tilalliset halua kertoa, että meilläkin on sähköt poissa. Silloin kun ihminen joutuu tällaiseen tilanteeseen, kaikesta tulee eloonjäämistaistelua."

Tabell uskoo kaikkien kärsivän siitä, jos maatilat eivät pysty maksamaan laskujaan. Jos esimerkiksi vesiosuuskuntien kassavaje nousee, se voi näkyä ennen pitkää omakotitalojenkin vesimaksussa.

"Siksi olisi kaikkien kannalta parasta, että olisimme sopineet tämän nopeasti. Phil Hogankin (EU:n maatalouskomissaari) on todennut, että Suomi saa itse hoitaa maksatusasiat kriisitilanteissa."

Tabell penää edelleen maa- ja metsätalousministeriöltä toimia. Hänen mielestään on häpeällistä, että yksittäisten kansalaisten pitää lähteä auttamaan viljelijöitä.

"Kriiseissä johtaminen mitataan", Tabell painottaa. "Ei tulipalossa mietitä kuka saa mitäkin, vaan se on äkkiä sammutettava."

MT 4.3.: Maitotilat kriisissä - tukien viivästyminen vei jo sähköt

Mavin Tenhola selittelee tukimaksatusten ongelmia

Lue lisää

Turvemaiden kohtalo huolettaa maitotilallista Kaustisella: "Jos syyskyntöjä kielletään, se merkitsee vaikeuksia keväälle"

Kansa huolissaan valtionvelasta

MT:n kysely: 60 prosenttia suomalaisista pitää valtion velkaantumisvauhtia liian kovana

Hiekkaparret vakuuttivat maatalousyrittäjän: "Ontuvia tai sorkkavaivaisia lehmiä ei ole oikeastaan lainkaan"