Politiikka ja talous

”Kela antaa ennemmin taksilippuja kuin laajakaistaseteleitä”

Politiikka ja talous 22.06.2014

Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen ennustaa valokuidun läpimurtoa ennemmin tai myöhemmin. Valtio ja kunnat voisivat jouduttaa nopeiden verkkoyhteyksien rakentamista uudistamalla julkiset palvelut digitaalisiksi.


Mikko Makkonen

Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen on vakuuttunut, että valokuitu lyö itsensä läpi ennemmin tai myöhemmin. Nyt sitä rakennetaan kaupunkeihin ja paikoin maaseudulle aktiivisten toimijoiden varassa. 41 prosentilla suomalaisista on mahdollisuus nopean verkkoyhteyden tarjoavaan valokuituun.

Suuri osa maaseudusta ja omakotitaajamista jää kuitenkin väliinputoajiksi – tukea hankkeisiin ei saa, eikä kaikkia operaattoreita kiinnosta rakentaa. Langattomia 3g- ja 4g-laajakaistaliittymiä on Suomessa 3,3 miljoonaa, kaksi kertaa enemmän kuin kiinteitä.

Finnet-liitto on 24 alueellisen puhelinyhtiön etujärjestö. Yhtiöillä on nykyisin 230000 kaapeli-tv-liittymää, 170000 kiinteää puhelin- ja 200000 laajakaistaliittymää, joista 40000 valokuidulla.

Moni paikallisverkkoyhtiö rakentaa kuitua maaseudulle, toisin kuin pörssiyhtiöt, Matilainen huomauttaa.

”Asiakasomisteisissa yhtiöissä verkon takaisinmaksuaika on pitkä. Kuiturakentamisen kannattavuutta pitäisi arvioida seitsemän vuoden aikajänteellä.”

Kuiturakentaminen on Finnet-yhtiöille tärkeää, sillä kuparilankaliittymien määrä vähenee jatkuvasti.

Digipalvelut ensin

Mitä valtio voisi tehdä maaseudun nopeiden verkkoyhteyksien hyväksi? Rahaako vain lisää?

”Ensimmäiseksi pitäisi edistää digitaalisia palveluja julkisella sektorilla. Sieltähän kysyntä lähtee liikkeelle.”

Sähköinen asiointi on jo yleistynyt, mutta lomakkeen siirtyminen nettiin on vasta alkua. Varsinkin koulutusta ja sosiaali- ja terveyspalveluita voisi järjestää etäyhteyksien avulla.

”Kela antaa ennemmin taksilippuja kuin laajakaistan hankintaseteleitä. Kaikki palvelut pitäisi miettiä digitaalisuuden kautta.”

Toinen esimerkki vanhoista asenteista on verovähennysoikeudessa. Verotukea saa kotona tehtyihin töihin, muttei esimerkiksi videoyhteyden avulla toteutettuihin palveluihin.

Kun digipalvelut yleistyvät, nopeista yhteyksistä tulee arkipäiväisiä välttämättömyyksiä. Silloin verkkoihin liittyjiä riittää. Tukirahaa tarvitaan vähävaraisille.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT