Politiikka ja talous

Kellojen siirtäminen käy terveyden päälle

Politiikka ja talous 25.10.2012

Tunnin siirto ajassa voi aiheuttaa viikon tai jopa pidemmän univajeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee luopumaan kellojen siirrosta.


Kari Salonen

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään jälleen kesäajasta takaisin talvi- eli normaaliaikaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kellojen siirtely aiheuttaa monelle unihäiriöitä.

Laitos lakkauttaisi koko touhun terveydelle haitallisena ja turhana.

Väsymys altistaa onnettomuuksille

Erikoistutkija Tuuli Lahti THL:stä pitää ajalla kikkailua hölmöläisten hommana, koska se ei palvele enää tarkoitustaan.

”Järjestelmä luotiin energian säästämiseksi, mutta tutkimusten mukaan se ei säästä energiaa, vaan jopa lisää kulutusta.”

Kellojen siirtämisen vaikutusta on tutkittu terveillä aikuisilla. Vaikka tunnin muutos aikataulussa saattaa tuntua pieneltä, fysiologiset rytmimme sopeutuvat hitaasti aikataulumuutoksiin.

Joillakin tunnin siirto ajassa voi aiheuttaa viikon tai jopa pidemmän univajeen. Siitä johtuva väsymys ja vireystilan lasku altistaa onnettomuuksille niin liikenteessä kuin kotonakin.

Vuorokausirytmin häiriintymisen tiedetään laukaisevan jopa mielenterveyden häiriöitä, joten kansanterveydelliset vaikutukset voivat olla kauaskantoisia.

Äkillinen muutos ympäristön valaistusolosuhteissa vaikuttaa myös aineenvaihduntaan. Seurauksena on usein ruokahalun kasvu, makeannälkä ja painon nousu.

Tukholmalaisen tutkimuksen mukaan kesäaikaan siirtyminen näkyy jopa kuolintilastoissa sydänkohtausten lisääntyneenä määränä.

Kelloja siirretään tunnilla taaksepäin sunnuntaina 28.10. klo 4.00.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT