Politiikka ja talous

Kesko sakottaa tavaroiden toimittajia vääristä tuotetiedoista – jopa tuhansia euroja

Politiikka ja talous 04.03.2016

Keskon virhehinnasto astui voimaan vuoden alussa. "Kohtuutonta tuottajille ja pk-yrityksille", sanoo MTK:n Anni-Mari Syväniemi.


Jukka Pasonen
Kesko lähetti tavarantoimittajille kirjeen oikeiden tuotetietojen tärkeydestä sekä virhehinnastosta vuoden lopulla. Edellinen kirje samasta asiasta on Keskon mukaan pantu matkaan vuonna 2010.

Ruokakesko laskuttaa tavarantoimittajilta jopa tuhansien eurojen korvausmaksun, mikäli tuotetiedot eivät ole oikein.

Kesko on lähettänyt asiasta kirjeen tavarantoimittajille loppuvuodesta, eikä ensimmäistä kertaa.

S-ryhmä ja Lidl kertovat, että niillä ei ole vastaavaa sakkomenettelyä käytössä.

Satamäärin puutteellisia tietoja

Tavararyhmähallintajohtaja Harri Hellman Ruokakeskosta kertoo, että vuositasolla puutteellisia tietoja ilmenee satamäärin.

Esimerkiksi EAN-viivakoodissa olevasta virheestä voi kertautua K-ruokakaupan tuhannessa myymälässä yhteensä parinkin sadan tunnin ylimääräinen työ. Ja se maksaa.

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ymmärtää, että kauppa harmistuu kustannuksia aiheuttavista virheistä.

Keskon sakkohinnastoa hän pitää kuitenkin kohtuuttomana.

"Summat ovat täysin mahdottomia tuottajille ja pk-yrityksille. Aika paljon saa myydä perunaa tai juustoa, että tuollaisia summia saa kokoon!"

"Joustoa ja neuvotteluvaraa pitäisi olla. Digitaalisesti on kuitenkin toimittu aika lyhyen aikaa, joten tavarantoimittajillekin pitää antaa mahdollisuus omaksua asiat ja tehdä ne kunnolla."

"Jos et ole mukana, et ole olemassa"

Myös MTK:n Syväniemi korostaa, että tuotetietojen täytyy olla ehdottomasti oikein. Jokainen yritys myös vastaa omista tiedoistaan.

"Pahimmillaanhan virhe voi johtaa asiakkaan kuolemaan, esimerkiksi silloin, jos allergeenejä koskevat tiedot ovat puutteellisia."

Syväniemen mielestä kauppakanavien käyttämien järjestelmien omaksuminen on digitalisoituvassa maailmassa kaikille yrittäjille välttämätöntä.

"Jos et ole mukana, et ole olemassa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit