Politiikka ja talous

Keskuskunnan ei tarvitse kuunnella liitoskuntia

Kunnille ei ole tulossa uudessakaan kuntalaissa velvoitetta lähidemokratiaan eli asukkaiden kuulemiseen päätöksissä. Lakiin kirjataan nykyistä laajemmin alueiden ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia, mutta niiden toteuttaminen jää kuntien vapaaehtoisuuden varaan.
Esko Keski-Vähälä

”Lain luonne on jatkossakin enemmänkin mahdollistava kuin velvoittava”, sanoo valtiovarainministeriön (VM) ylijohtaja Päivi Laajala .

Tutkijat Ritva Pihlaja ja Siv Sandberg suosittelivat viime vuonna, että uusi laki velvoittaisi kunnat tiukemmin toteuttamaan lähidemokratiaa.

Kylämyönteisyydestään keskiviikkona palkitussa Tammelassa aluevaikuttaminen toimii, talousongelmissa painivassa Salossa ei.

Kuntien pakkoliitoksia on epäilty oppositiossa ja hallituspuolueissa, mutta Turun seudulla mitta täyttyi: pienten kuntien kokoomuspoliitikot vaativat eduskuntaryhmältään laskelmia.

”Yhteistyötä pitää tiivistää, mutta selvityksiä on tyhmää tehdä, jos tiedämme, että lopputuloksena on pakkoliitos”, sanoo Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Mäki (kok.).

Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskan, Haapaveden ja Oulaisten kaupunginhallitukset ovat yksissä tuumin edistämässä liitosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maakunnat saavat yhtiöittää halunsa mukaan

Tulevaisuuden kunta on yhteisöjen yhteisö

Irtisanomisten vaikutus Salon verokertymään valtava