Politiikka ja talous

Komissio aikoo kaataa luomulain uudistuksen

EU:n jäsenmailla on puoli vuotta aikaa päästä sopuun ehdotuksesta luomulaiksi. Euroopan komissio aikoo karsia 80 valmisteilla olevaan lakia ja tuo tilalle parikymmentä uutta.
Kimmo Haimi

BRYSSEL (MT)

Euroopan komissio aikoo hyllyttää 14 keskeneräistä maatalouslakia. Joukossa on luomu-uudistus, siemenlainsäädäntöä koskeva esitys sekä kouluhedelmäuudistus.

Nämä maatalouslait ovat 80 kohdan listalla, jotka komissio ehdottaa keskeytettäväksi tai siirrettäväksi pois ensi vuoden työohjelmasta. Taustalla on komission halu yksinkertaistaa lainsäädäntötyötä ja karsia hitaasti edenneitä ja kiistanalaisia ehdotuksia.

Tilalle tuodaan reilu 20 uutta aloitetta, kuten komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen kokoama investointipaketti sekä toimintaohjelma veronkierron ehkäisemiseksi.

Luomu-uudistukselle annetaan puoli vuotta armonaikaa. Elleivät maatalousministerit pääse ehdotuksesta sopuun, vedetään ehdotus pois.

Maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että luomussa voitaisiin aivan hyvin jatkaa nykyisellä lailla.

”Lakiehdotus ei ole valmis hyväksyttäväksi. Suomi on nykyiseen tyytyväinen. Voisi olla perusteltua, että sillä jatkettaisiin”, Orpo sanoi.

Luomusopu onkin kaukana. Moni ministeri on vaatinut sen vetämistä pois.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luomumaito myy mutta osin väärin perustein – paremmat vaihtoehdot ovat tulossa

Petteri Orpo piirijohtajien tuesta: "Antaa voimia ja uskoa tulevaan"

Luomumarjat ovat haluttua raaka-ainetta: Erityisesti puolukasta on pulaa