Politiikka ja talous

Koneyrittäjät: Kuljetusrajoitukset lisäisivät harmaata taloutta

Koneyrittäjät eivät kannata ehdotusta, joka laajentaisi vaatimuksen liikenneluvasta traktorikuljetuksiin.
Kimmo Haimi
Jari Isomäki liikennetraktori, traktori koneyrittäjä kaivinkone Jari isomäki kaivinkone tieliikennetraktori

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) aikoo esittää kaikkea korvausta vastaan tapahtuvaa tavarankuljetusta luvanvaraiseksi.

”Rajoituksella romutettaisiin käytännössä kaikki urakointikuljetukset”, Koneyrittäjien puheenjohtaja Asko Piirainen totesi torstaina Maarakennuspäivillä Lappeenrannassa.

LVM perustelee ehdotuksen harmaan talouden torjumisella. Piiraisen mukaan kuljetusten rajoittaminen päinvastoin lisää harmaan talouden riskiä.

”Elinkeinotoimintaan liittyvien tavanomaisten kuljetusten rajoittaminen lisäisi kuljetuspalveluiden ulkoistamista. Pitenevien alihankintaketjujen on todettu lisäävän riskiä harmaasta taloudesta.”

Koneyrittäjien mielestä ministeriön ehdotus ei palvele yhteiskunnan kokonaisetua eikä kuljetusalan rehellisiä toimijoita.

”Nykyiseen, toimivaan työnjakoon liikenneluvallisten ja muiden kuljetusten välillä ei ole tarvetta puuttua. Työnjaon on palveltava koko yhteiskuntaa, ei vain luvanhaltijoita”, Piirainen vaatii.

”Harmaan talouden torjunnan toimenpiteet tulee kohdistaa sellaisiin toimijoihin markkinoilla, jotka toimivat epärehellisesti”, Piirainen muistuttaa.

Koneyrittäjien mukaan LVM:n ehdotus lisäisi byrokratiaa ja estäisi käytännössä kaiken elinkeinotoimintaan liittyvän kuljettamisen omalla ajoneuvokalustolla.

MT

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Teollisuusliitto ei rajoittaisi hakkuita – "Metsienkäyttö on johtanut sekä hiilinielujen kasvuun että työllisyyden positiiviseen kehitykseen"

Venäjä pohtii taas puun vientikieltoa

"Meillä asiakas ei päätä, maksanko minä verot vai ei" – Lukijat kertovat kokemuksiaan harmaasta taloudesta