Politiikka ja talous

Konservatiivien Juncker nousee odotetusti EU:n kärkipaikalle

Politiikka ja talous 27.06.2014

Huippukokouksessa 26 maata tuki Junckeria, vain Britannia ja Unkari äänestivät vastaan. Muista EU:n kärkipaikoista päätetään heinäkuun puolivälissä uudessa huippukokouksessa.


BRYSSEL (MT)

Konservatiivien kärkiehdokas ja Luxemburgin entinen pääministeri Jean-Claude Juncker nousee EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

EU-maiden pääministerit päättivät ehdokkaastaan perjantaina Brysselissä.

”Uskon, että Juncker tulee olemaan erinomainen puheenjohtaja, jolla on takanaan vahva poliittinen tuki”, ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa osallistunut pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi.

Lopullisesti Junckerin valinnasta päättää EU-parlamentti heinäkuun 16. päivä. Parlamentin isot ryhmät, konservatiivit, sosialistit ja liberaalit ovat kuitenkin ilmoittaneet tukevansa Junckerin valintaa.

Muista EU:n kärkipaikoista päätetään samana päivänä uudessa huippukokouksessa. Pakettiin kuuluvat ainakin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, ulkopoliittisen edustajan ja euroryhmän puheenjohtajien paikat.

EU-johtajat päättivät myös uhata Venäjää uusilla pakotteilla, elleivät Itä-Ukrainaa hallitsevat separatistit suostu rauhanneuvotteluihin.