Politiikka ja talous

Kotimainen lihantuotanto kuihtuu

Sianlihantuotantoon ei kannata investoida. Nordean asiantuntija perää maanviljelijöiltä liikemiesmäisyyttä ja maatalousneuvojilta rohkeutta.
Kimmo Haimi

Grillikausi käy keskikesällä kuumimmillaan, mutta kannattavuus kotimaisessa lihaketjussa on heikko. Lihateollisuus on laskenut sianlihan tuottajahintaa grillikauden käynnistyessä.

Satafood-kehittämisyhdistys kokosi viime viikolla sianlihantuotannon sidosryhmien edustajia keskustelemaan sikatalouden kannattavuudesta ja mahdollisuuksista.

Parannettavaa löydettiin ketjun jokaiselle osalle. Nopeaa helpotusta tilanteeseen ei ollut nähtävissä.

Sikatilojen kannattavuuksissa on suuria eroja, mutta edes parhaiten menestyvät sikatilat eivät nykyisellä kustannus- ja tuottajahintasuhteella pysty investoimaan tuotantoon.

Kysymykseksi jäi, miltä kotimainen sianlihantuotanto kymmenen vuoden päästä näyttää, jos kukaan ei pysty nyt investoimaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Huittinen on Suomen sikaisin pitäjä, Kiuruvesi ja Kuopio tuottavat eniten naudanlihaa

HKScan alentaa naudan ja broilerin tuottajahintaa

Tutkimus: Laboratoriossa kasvatettu liha voi saastuttaa jopa enemmän kuin perinteisesti tuotettu