Politiikka ja talous

Kouluruoka on vain seiskan arvoista, ykkössuosikki on vanha tuttu

Koululaisilla on usein liian kiire syödä koulussa ja ruokaa saa välillä liian vähän. Oppilaat kaipaavat etenkin maukasta perusruokaa ja ystävällistä henkilökuntaa.
Jaana Kankaanpää
Maksuton kouluruoka on suomalainen keksintö, ja sitä on tarjottu meillä vuodesta 1948 lähtien.

Koululaiset odottavat kouluruokailulta maukasta perusruokaa. Valtaosalle on tärkeää, että ruokailussa ei olisi liian kiire. Nyt vain 40 prosenttia koululaisista on sitä mieltä, että heillä on riittävästi aikaa syödä.

Fazerin tekemän tutkimuksen mukaan kouluruokailu saa oppilailta yleisarvosanan seiska (7,43).

Tutkimuksesta käy ilmi, että oppilaista vain hieman yli puolet kokee kouluruokailun mukavana hetkenä.

Noin 60 prosentin mielestä omassa koulussa on hyvää ruokaa, mutta haasteena on usein ruuan määrä: vain noin puolet koululaisista on sitä mieltä, että ruokaa saa koulussa riittävästi.

Monet lapset eivät syö koulussa

Maksuton kouluruoka on suomalainen keksintö, ja sitä on tarjottu meillä vuodesta 1948 lähtien. Ruokailutottumukset ovat kuitenkin muuttuneet ja muuttumassa. Tätä nykyä monet oppilaat eivät syö koulussa, ja heidän osuutensa on kasvussa.

Fazer tarjoaa reilut 10 000 kouluateriaa päivässä, eli noin 2 miljoonaa ateriaa vuosittain yli 80 koulussa eri puolilla Suomea.

Fazer Food Services Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola sanoo, että yritys haluaa nyt kehittää kouluruokailua yhdessä koulujen ja oppilaiden kanssa.

"Otamme tehtäväksemme tuoda suomalainen kouluruokailu 2010-luvulle. Kouluruokailu kokemuksena muodostuu ruuasta, miljööstä ja palvelusta. Näitä kaikkia haluamme uudistaa", Korhola kertoo.

Oppilaat kaipaavat ystävällisyyttä

Korholan mukaan Fazer aikoo tuoda kouluruokaan enemmän makua ja väriä ja vähemmän lisäaineita. Ruokalistoja aletaan suunnitella yhteistyössä oppilaiden ja kotitalousopetuksen kanssa.

"Tavoitteenamme on myös tehdä koulukeittiö oppilaille tutuksi muun muassa TET-harjoittelujaksojen ja keittiön apuvuorojen muodossa. Kehitämme myös oman henkilökunnan palveluosaamista", Korhola summaa.

Fazerin tutkimuksen mukaan keittiöhenkilökunnan ystävällisyys kaipaakin kohennusta: 86 prosenttia koululaisista pitää tärkeänä, että kouluruokalassa on ystävällinen ja jutteleva henkilökunta, mutta vain 24 prosenttia kokee, että henkilökunta on ystävällistä.

Makaronilaatikko on suosikki kautta maan

Fazerin tutkimus osoittaa, että lasten lempiruuat ovat hyvin samoja eri puolilla Suomea: jauhelihamakaronilaatikko on lempiruokien listalla kahden kärjessä kautta maan.

Lapset tykkäävät myös lihapullista, lasagnesta ja uunimakkarasta. Poikien lempiruokaa ovat lihapullat, tyttöjen puolestaan täytetyt tortillat.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla suosituimpia ovat kalapuikot, mutta muualla Suomessa ne eivät mahdu viiden kärkeen. Myös pinaattiohukaiset ovat Etelä-Suomessa muuta maata suositumpia.

Fazer tutki touko-kesäkuussa, minkälaista kouluruokailua lapset eri puolella Suomea ja eri ikäryhmissä toivovat. Nettipaneelikyselyyn vastasi yhteensä 1 000 suomalaista 7–17-vuotiasta koululaista eri puolilta Suomea.

Fazer-konserni on kansainvälinen perheyritys, joka tarjoaa leipomo-, makeis- ja keksi- ja viljatuotteita sekä ruokailu- ja kahvilapalveluita. Sillä on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä yli 40 maahan.

Konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli yli 1,6 miljardia euroa, ja yrityksessä työskentelee yli 15 000 henkeä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruualla ei pidä leikkiä – eikä siitä riidellä

Kysely: Suomalaisten mielestä uskonnon, ruotsin ja kuvataiteen opetuksesta voisi nipistää – tilalle toivotaan talousopetusta

Ravintolatoimintansa myynyt Fazer ostaa perheyhtiö Kaslinkin