Politiikka ja talous

Koulutus käyntiin jo vastaanottokeskuksissa

Politiikka ja talous 26.10.2015

OAJ keskittäisi aikuisten maahanmuuttajien koulutuksen ammatillisen aikuiskoulutuksen yhteyteen.


Pekka Fali
Käytännönläheinen ammatillinen aikuiskoulutus olisi OAJ.n mukaan tehokkainta kotouttamista maahanmuuttajille.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ aloittaisi aikuisten maahanmuuttajien koulutuksen jo vastaanottokeskuksissa sen sijaan, että nyt he jonottavat pahimmillaan koulutukseen jopa 8 kuukautta.

"Kun koulutus saadaan käyntiin viivytyksettä, maahanmuuttajan pääsy jatkokoulutukseen nopeutuu ja työnsaantimahdollisuudet paranevat. Näin säästetään myös kustannuksia ja lisätään verotuloja" , järjestö perustelee.

OAJ julkisti maanantaina yhdeksän kohtaa sisältävän Kotoutumiskompassin.

Sen mukaan kaikki maahanmuuttajien kotouttamiskoulutus pitäisi siirtää opetus- ja kulttuuriministeriöön osaksi ammatillista aikuiskoulutusta. Nykyisellään maahanmuuttajien koulutus kilpailutetaan elykeskuksissa ilman, että ostopalvelulta puuttuvat yhtenäiset laatukriteerit.

"Kotouttamiskoulutus pitää ottaa osaksi ammatillista valmentavaa koulutusta. Näin maahanmuuttaja tutustuisi jo sen aikana ammatilliseen koulutukseen, jolloin hän voisi suunnitella koulutuspolkuaan. Samalla hän voisi suorittaa ammatillisia kursseja", OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Aikuisopettajista on tällä hetkellä työttömänä lähes neljännes. Heistä olisi lisäkoulutuksessa saatavissa opettajia ja opinto-ohjaajia maahanmuuttajille. Samoin kansanopistot olisi OAJ:n mielestä valjastettava kotouttamiskoulutukseen.

Lisäksi OAJ ehdottaa valmistavaa opetusta niille lapsille ja nuorille, joiden kielitaito ei riitä opetukseen osallistumiseen isossa ryhmässä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT