LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka ja talous

KSML: Ruuan hinta noussut reilusti yli EU-keskiarvon

Ruuan hinta on noussut Suomessa 2000-luvulla 18,7 prosenttia, kun EU-maiden keskiarvo on 9,7 prosenttia. Kaupan osuus ruuan hinnasta on kasvanut. Kaupan kustannukset ovat nousseet ketjun muita osia enemmän.
Kari Salonen

Ruuan hinta on noussut Suomessa kaksi kertaa niin paljon kuin EU-maissa keskimäärin, kertoo Keskisuomalainen.

Eniten ovat kallistuneet hillot, hunajat ja makeiset. Kahvin ja pitkäjyväisen riisin hinta on puolestaan laskenut.

Tilastokeskuksen asiantuntijan mukaan verotus selittää noususta vain pari prosenttiyksikköä.

Kaupan osuus on kasvanut.

”Tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että kaupan osuus kuluttajan maksamasta ruokalaskusta on kasvanut. Nykyisin kaupan siivu elintarvikeketjusta on noin kolmenkymmenen prosentin luokkaa”, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) professori Jyrki Niemi sanoo Keskisuomalaisessa.

Niemi kertoo myös, että kaupan kustannukset ovat nousseet enemmän kuin ketjun muissa osissa. Esimerkiksi palkat ovat nousseet yksityisellä sektorilla Suomessa 27 prosenttia ja EU:ssa keskimäärin 17,6 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suhteellisuudentaju on hukassa

Testaa: Jäätkö nälkäiseksi toisella puolella Suomea – osaatko ruokasanat myös murteilla?

Katso video: Pääministeri Antti Rinne pohtii ravitsemuksen merkitystä: "Sillä on äärimmäisen iso merkitys kansantalouden kannalta"