Politiikka ja talous

Kuitupuun ylitarjonta alkaa jo ahdistaa sahoja

Tukkien hankinnan mukana tuleville kuitupuille ja sahauksessa syntyvälle hakkeelle on entistä vaikeampi löytää ostajia.
Kari Salonen
Metsäliiton Kyröskosken saha suljetaan. Tehtaalla on yhteinen varastoalue läheisen kartonkitehtaan kanssa, jonne yhä tuodaan kuitupuuta.

Kuitupuun ylitarjonta alkaa jo ahdistaa sahojen tuotantoa.

”Sahojen sivutuotemarkkinat ovat kohtuullisen täynnä”, sanoo itsenäisen sahateollisuuden etujärjestön Suomen Sahojen toimitusjohtaja Kai Merivuori .

Myös kuoren ja purun kysyntä on heikentynyt sen seurauksena, että halpaa kivihiiltä käytetään puun sijasta energiantuotannossa.

Merivuori arvioi, että suomalaisten sahojen tuotantomäärä säilyy tänä vuonna jokseenkin viime vuoden suuruisena. Viime vuonna tuotanto ylitti 10 miljoonaa kuutiometriä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2007.

”Tuotannon kasvua rajoittaa sivutuotemarkkinan tukkeutumisen lisäksi kilpailun kiristyminen sahatavaran viennissä. Kotimaassa kulutus jatkaa arvioidemme mukaan laskua tänä vuonna, mikä on huolestuttavaa.”

Viime vuonna suomalaiset sahat onnistuivat napsimaan varsinkin ruotsalaisilta markkinaosuuksia. Nyt kilpailijat iskevät takaisin.

”Ruotsalaisten sahojen tuotanto näyttää olevan nopeassa nousussa, samoin saksalaisten”, Merivuori sanoo.

Euroopassa myönteistä värinää sahatavarakaupassa on ainoastaan Englannissa ja Saksassa. Sen sijaan Ranskassa, Hollannissa, Tanskassa ja koko Itä-Euroopassa on yhä hiljaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsänomistajat kuittasivat viime vuonna lähes ennätystuloksen

Metsäteollisuudessa muutos on jatkuvaa

Hallituksen suunnittelema veronkiristys nostaa dieselin pumppuhintaa noin 6,5 sentillä litralta