Politiikka ja talous

Kuntaliitto vaatii sote-alueille aitoa itsehallintoa

Politiikka ja talous 29.10.2015

Kuntaliitto tukee tulevien itsehallintoalueiden verotusoikeutta siirtymäajan jälkeen.


Sosiaali- ja terveydenhuollon ympärille perustettavien alueiden itsehallinnon pitää olla aitoa ja toimia pääsääntöisesti samoin periaattein, kuin nykyinen kunnallinen itsehallinto, linjaa Kuntaliitto tiedotteessaan.

Kuntaliitto tukee tulevien itsehallintoalueiden verotusoikeutta siirtymäajan jälkeen.

Samalla korostetaan, että alueille tarvitaan valtionosuusjärjestelmä, joka ottaa huomioon alueiden erilaiset olosuhteet, palvelutarpeet ja veropohjan.

Ensi vaiheessa, sote-palveluiden järjestämisvastuun ohella, itsehallintoalueille pitäisi antaa palo- ja pelastustoimen vastuu sekä maakuntaliittojen nykyiset tehtävät. Myös valtion aluehallinnon tehtävien siirtoa tulee selvittää tavoitteena selkeä, nykyistä tehokkaammin toimiva julkinen aluehallinto.

Itsehallintoon kuuluu vaaleihin perustuva oma päätösvalta. Järjestämisvastuun ohella itsehallintoalueilla tulee Kuntaliiton mukaan olla myös valta päättää, miten palveluita tuotetaan.

Itsehallintoalueiden tehtävät on säädettävä lailla kuten nykyisin kuntien tehtävät. Samoin pitää soveltaa rahoitusperiaatetta: valtio turvaa niiden palvelujen rahoituksen, jotka se lailla säätää hoidettavaksi, Kuntaliitosta arvioidaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT