Politiikka ja talous

Kuntien työntekijät pitävät kiinni irtisanomissuojasta

Politiikka ja talous 07.05.2012

Suuri kuntauudistus on pulpauttanut pintaan myös kiistan kuntien työntekijöiden asemasta, erityisesti viiden vuoden irtisanomissuojasta.


Kuntatyönantajien puheenjohtajan Markku Jalosen hampaissa on erityisesti työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuoja. Jalosen mielestä se jarruttaa rakenteiden uudistamista, käy kalliiksi ja jäykistää työnkuvia.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että henkilöstön asema turvataan tulevissakin kuntalaeissa nykyisen tasoisena. Työnantajapuoli haluaa nyt repiä pykälän auki.

Kuntatyöntekijöitä ehdotus pöyristyttää. ”Tämä ei ole neuvottelukysymys. Asia on kirjattu hallitusohjelmaan, ja se on silloin jo neuvoteltu. Sitä ei pidä enää avata”, Julkisten ja hyvinvointi-alojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo MT:lle.

”Kuntauudistukseen liittyvää epätietoisuutta on muutenkin ihan riittävästi. Tällaiset uudet avaukset ja uuden epävarmuuden luominen eivät edesauta uudistusten läpiviemistä”, hän toteaa.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki varoittaa, että eläköityminen harventaa työvoimaa, ja kuntien pitäisi pitää huolta työntekijöistään.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT