Politiikka ja talous

Kutistunut turkisalan koulutus elpyy

Turkisalan koulutus on supistunut Suomessa pieneksi. Centria-ammattikorkeakoulu aloittaa syksyllä yhteistyön toisen asteen oppilaitosten kanssa.
Aki Paavola

PIETARSAARI (MT)

Centria-ammattikorkeakoulu, Suomen yrittäjäopisto ja Teuvan aikuiskoulutuskeskus aloittavat syksyllä uudenlaisen yhteistyön. Opiskelija voi suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon ja erikoistua Centrian Pietarsaaren yksikössä turkistuotteiden valmistukseen. Tutkinnon antaa Yrittäjäopisto.

Syksyllä 2014 on tarkoitus aloittaa englanninkielinen Bachelor of Business -tutkintoon tähtäävä koulutus, jossa tradenomit voisivat yhdistää liiketalouden opintoihin 60 opintopisteen verran turkissuunnittelua ja alan markkinointia.

Yksikönjohtaja Hannele Teir Centriasta kertoo, että suunnitelma toteutuu, kun toimilupa on uusittu. Kaikki ammattikorkeakoulut hakevat nyt valtioneuvostolta toimilupia. Päätöksiä niistä odotetaan loppuvuonna. Lisäksi opetusministeriöltä on anottu erityismäärärahaa oppisopimuskoulutukseen.

Opiskelija olisi siis töissä turkisalan yrityksessä ja kävisi Centriassa opiskelemassa englanninkielisiä lyhytkursseja.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, turkisalan koulutus laajenee. Koulutus on kutistunut pieneksi sen jälkeen, kun turkis- ja nahka-alan vestonomitutkintoon johtava koulutus supistui Pietarsaaressa tradenomitutkinnon sivuaineeksi vuonna 2010.

Viimeiset 2010 aloittaneet opiskelijat valmistuvat tulevana syksynä. Heidän opetuksensa rinnalla Centriassa on tehty erilaisia hankkeita.

Teirin mukaan suomenkielinen koulutus lopetettiin, kun sille ei ollut kysyntää. Nyt kiinnostusta vaikuttaisi olevan taas enemmän. Myös ulkomailta kysyntä on kova. Vastaavaa koulutusta korkeakoulutasolla ei ole muualla maailmassa.

”Turkit tehdään Kreikassa, Turkissa, Kiinassa ja Venäjällä, kaikista on meille hakijoita”, Teir kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eva: Yritykset palkkaavat työntekijöitä yhä vähemmän tulevaisuudessa – "jäykät työmarkkinat ovat selvä kasvun este ja iso työllistämisen tulppa"

Norja kieltää turkistarhauksen – "Tässä katoaa kokonainen elinkeino"

Animalia: Neljä puoluetta kieltäisi turkistarhauksen