Politiikka ja talous

Lääkäri suosittelee: Katso Linnan juhlat seisten

Valtio voisi säästää miljardeja, jos Suomi nousisi sohvalta.
Jaana Kankaanpää
Sohva kannattaa jättää sohvatyynyille ja televisiota katsoa seisten.

Suomalaisten pitäisi lakata istumasta ja laittaa ranka ja raajat liikkeelle, sillä sairauksien hoito maksaa miljardeja.

Jokainen pidempi elokuva pitäisi katsoa seisten tai kävellen ympäri olohuonetta. Linnan juhlista voisi aloittaa.

"Tämä ei ole vitsi, vaan tästä pitäisi tehdä projekti kaikkiin koteihin. Aloitin itse viime vuonna Itsenäisyyspäivänä. Vaimo vähän hermostui, kun kävelin koko kättelyn ajan", ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Esko Kaartinen kertoi Suomen tuki- ja liikuntaelinliitto Tulen tilaisuudessa tiistaina Helsingissä.

Hauskasta kotikonstista huolimatta Kaartinen puhui vakavaa asiaa. Suomi ikääntyy ja tuki- ja liikuntaelinvaivat lisääntyvät. Niitä voisi hyvin ehkäistä itse, mutta liikunnallinen elämäntapa on liian harvinainen.

Alle kouluikäisen tulisi liikkua kaksi tuntia, 7–18-vuotiaan 1–2 tuntia ja aikuisten puolisen tuntia reippaasti joka päivä. Ruutuaika eli television ja tietokoneiden näpräily tulisi rajoittaa vapaa-aikana kahteen tuntiin päivässä eikä kenenkään tulisi istua kahta tuntia yhteen menoon.

Koulun aloittaa kömpelö lapsi

Totuus on kuitenkin, että lapset eivät liiku, vaan lihovat. Lihavuus lapsena tuplaa lihavuusriskin aikuisena ja lihavuus nuorena tarkoittaa jo nelinkertaista riskiä olla lihava myös aikuisena. Nuorista eli 15–24 -vuotiaista lihavia on jo 30 prosenttia, kun 1970-luvun lopulla heitä oli 15 prosenttia.

Lihavuus altistaa monille sairauksille ranka- ja nivelvaivoista, sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, syöpään ja masennukseen.

Kaartisen mukaan jo ekaluokkalaiset ovat kömpelömpiä kuin ennen, lapset liikkuvat aiempaa vähemmän, ja lihovat aiempaa enemmän.

Toisessa päässä ovat liikaa ja liian yksipuolisesti liikkuvat lapset, joille aiheutuu rasitusvammoja. Liikunnan lisäämiseksi koulupäivien kulkuun ympätään jatkossa liikuntaa koko maassa.

Myös aikuiset liikkuvat liian vähän: 55–65 -vuotiaista säännöllisesti vain joka kymmenes ja eläkeläisistäkin vain 60 prosenttia tekee edes puolen tunnin kävelylenkin neljästi viikossa.

Ysikymppisten määrä kuitenkin räjähtää lähivuosina.

"Tuki- ja liikuntaelinterveyden perusta luodaan lapsena ja nuorena, ja sitä joko kehitetään, ylläpidetään tai huononnetaan aikuisiässä", Kaartinen sanoi.

Satoja miljoonia lääkkeisiin

Tuki- ja liikuntaelinten (tule) sairaudet ovat suurin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Näiden sairauksien hoitokulut ovat nousseet muita aloja nopeammin ja jo joka kolmas lääkemääräys liittyy tule-sairauksiin. Kela korvaa lääkkeitä 300 miljoonan euron edestä.

Kokonaiskulu tutkimuksineen, lääkkeineen, leikkauksineen, sairauslomineen ja työkyvyttömyyksineen on 3–4 miljardia euroa – saman verran, kuin sote-uudistuksella haetaan säästöä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) katsookin, että kuntien tulee todella panostaa niille jäävään hyvinvoinnin edistämistehtävään ja kuntoutuksen ketju pitää saada uudistuksessa kuntoon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tämä laji vaatii kuntoa, taitoa ja täydellistä koordinaatiota

Psykologi neuvoo: Näin lapsen liikuntaharrastusta kannattaa tukea

Video: tanssillinen voimistelu vaatii rautaista kuntoa ja huippuluokan koordinaatiokykyä