Politiikka ja talous

Lähiruokapalkinto Sodankylälle: keskuskeittiö vaihtoi hankintarenkaan raaka-aineet Lapin lähiruokaan

Politiikka ja talous 07.04.2016

"Olemme ottaneet käyttöön vanhat ruoanvalmistusmenetelmät ja yhdistäneet niihin uuden teknologian. Näin lähiruoan käytöstä tulee yhtä kustannustehokasta kuin puolivalmisteiden käytöstä."


Pekka Fali
Sodankylän kunta on panostanut lähituotannon säilyttämiseen Lapissa.

Sodankylän kunta on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon. Palkintoraati kiittää kuntaa järjestelmällisestä, pitkäjänteisestä ja ansiokkaasta työstä, joka on kasvattanut lähiruuan osuutta kunnan ruokapalveluissa.

Lapin lähituotannon säilyttäminen on otettu Sodankylässä pitkäaikaiseksi tavoitteeksi. Kunnan keskuskeittiön uusiminen tehtiin lähiruoan lisäämisen ehdoilla: keittiöön rakennettiin erillinen tuotantotekniikka, jolla lähiruoan vastaanottaminen suoraan tuottajilta oli mahdollista.

Lisäksi keittiössä käytetään menetelmiä, joilla lähiruoasta tehdään puolivalmisteita ja komponentteja myöhemmin hyödynnettäväksi. Nämä toimenpiteet ovat mahdollistaneet kunnan irrottautumisen isosta hankintarenkaasta viime vuonna.  

"Sodankylän kunta toimii tässä valtavirtaa vastaan. Tyypillisesti kunnissa hankinnat tehdään suurten hankintarenkaiden kautta", palkintoraadin puheenjohtaja, lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä painottaa.

2 000 euron arvoinen palkinto luovutetaan tänään Lähiruoka & Luomu -messuilla Sodankylän kunnan ruokapalvelupäällikölle Merja Aholalle.

"Koko kunnan lähiruokastrategia toteutuu keskuskeittiön tuella. Olemme ottaneet käyttöön vanhat ruoanvalmistusmenetelmät ja yhdistäneet niihin uuden teknologian", Ahola kertoo.

"Näin lähiruoan käytöstä tulee yhtä kustannustehokasta kuin puolivalmisteiden käytöstä. Tavoitteena on kasvattaa alueellista verohyötyä ja säilyttää työpaikkoja omassa kunnassa. Lisäksi energiaa säästyy ja kuljetuskustannukset pienenevät."

Vuoden lähiruokateko -palkinto jaettiin nyt neljännen kerran. Aikaisemmat voittajat ovat Reko-lähiruokarenkaiden isä Thomas Snellman, Heikki Ahopelto ja LähiPuoti Remes.

Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä (raadin puheenjohtaja), kehittämispäällikkö Heidi Valtari Turun yliopiston Brahea-keskuksesta, markkinointikoordinaattori Tessa Loimukoski Ruokatieto ry:sta sekä Jarmo Myllysilta Lähiruoka & Luomu -messuista.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT