Politiikka ja talous

Lihatalojen yhteistyö ei edistynyt kriisikokouksessa

Politiikka ja talous 19.10.2011

MTK:n lihavaliokuntien kriisikokous ei tuonut valmiita ratkaisuja. Sen sijaan se jätti koko joukon kotiläksyjä. MTK:n Juha Marttila peräsi osuuskunnilta rakenteen ja toiminnan kehittämistä.


MARKKU VUORIKARI
Autiomatin toimitusjohtaja Osmo Autio kertoi kokemuksistaan lihatilojen velkaantumisesta liha-alan kriisikokouksessa tiistaina.

Liha-alan kriisikokouksessa lihatalojen omistajaosuuskunnilta ei saatu vastausta yhteistyömahdollisuuksista. Hallintomiehet sanoivat pörssilakien estävän heitä osallistumasta sellaiseen keskusteluun.

Myöskään maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ei antanut selkeitä lupauksia.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttila esitti kokouksen päätteeksi kotiläksylistan niin hallitukselle, kaupalle, teollisuudelle ja osuuskunnille kuin MTK:llekin.

Hallituksen läksylistan kärjessä ovat budjetti ja maaseutu sekä neuvottelut EU:n kanssa. Tosin Koskinen suhtautui nihkeästi ajatukseen avata 141-neuvottelut sika- ja siipikarjan tuista.

Teollisuudelta Marttila peräsi kotimaiseen lihaan sitoutumista ja kilpailemisen taitoa, ja kaupalta lihan alkuperämerkintöjen vaatimista jo ennen kuin ne ovat lain mukaan pakollisia.

Osuuskuntia Marttila peräsi jatkamaan keskustelua rakenteiden ja toimintatapojen kehittämisestä. Hän vertasi nykyistä tilannetta siihen, jolloin osuustoimintaa perustettiin. ”Toivottavasti meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen.”

MTK jatkaa Marttilan mukaan edunvalvontaa, joka tässä tapauksessa on toimia, joilla läksyjen saajat saadaan toteuttamaan ne.

Aiheeseen liittyvät artikkelit