Politiikka ja talous

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja: PS-Nuorten kampanja aiheuttaa paljon mielipahaa

"Sukupuolineutraalius ei vie oikeutta olla selkeästi tyttö tai poika vaan antaa mahdollisuuksia määritellä oman sukupuolensa vapaasti."
Lukiolaisten liitto
Lukiolaisten liiton puheenjohtaja toivoo tilaa erilaisuudelle.

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen korostaa, että jokaisen on saatava itse valita sukupuolensa biologisesta sukupuolesta riippumatta.

"Vaihtoehtoja on runsaasti, enemmän kuin kaksi. Asia on nuorille erittäin herkkä ja jokaiselle on löydyttävä paikka", Luukkainen kertoo.

Hän arvioi Perussuomalaisten Nuorten kokevan toimivansa oikein kampanjoidessaan kahden sukupuolen puolesta.

"Poliittisten puolueiden kenttään kuuluvat kaikki asiat, PS-nuoret ajattelevat varmaankin puuttuvansa johonkin epäkohtaan", Lukkainen kertoo.

"Kampanja aiheuttaa todennäköisesti paljon mielipahaa. Sukupuolineutraalius ei vie oikeutta olla selkeästi tyttö tai poika vaan antaa mahdollisuuksia määritellä oman sukupuolensa vapaasti."

Koulumaailmassa erityisesti tyttöihin kohdistuu vahvoja odotuksia koulumenestyksestä ja käyttäytymisestä. Myös pojan rooli voi olla ahdistava.

"Nuoret joutuvat kohtaamaan odotuksia vanhemmilta ja muilta aikuisilta sekä haluavat sopeutua porukkaan. Erilaisuudelle on kuitenkin löydyttävä tilaa. Lukiolaisten liitto haluaa, että jokaiselle on tuki ja ymmärrys tarjolla oman sukupuolensa määrittelemisessä itse", Luukkainen painottaa.

"Nuorten tunkeminen muottiin sukupuolen perusteella ei ole oikeanlaista tukea."

Tyrmäys sosiaalisessa mediassa

PS-nuorten kampanja ja sen #tyttö_poika-tunnus sosiaalisessa mediassa on kerännyt lähinnä kriittisiä kannanottoja. Sitä kutsutaan suoranaiseksi kiusaamiseksi.

Demarinuorten mielestä kampanja on ahdasmielinen ja syrjivä.

"Perussuomalaisten Nuorten kampanja on avoimesti syrjivä, väheksyy tutkimustietoa ja lietsoo turhaa vastakkainasettelua. Käsitys vain kahdesta sukupuolesta on vanhentunut ja ahdasmielinen. Lisäksi se on äärimmäisen loukkaava", Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen lataa.

"Millä oikeudella tämä järjestö kieltää ihmisiltä oikeuden ilmaista sukupuoltaan haluamallaan tavalla? Ei ole keneltäkään itsensä tytöksi tai pojaksi tuntevalta pois, että on myös erilaisia ihmisiä."

Demarinuoret kannattaa kolmannen juridisen sukupuolen käyttöönottoa.

Lue lisää