Politiikka ja talous

Luomumaidolle odotetaan Tanskassa ennätysvuotta

Politiikka ja talous 29.12.2015

Tavallisen maidontuotannon kannattavuus heikkenee.


Eija Mansikkamäki
Luomumaito maksaa tanskalaisessa ruokakaupassa lähes 1,60 euroa litralta.

Luomumaitoa tuottaville tiloille odotetaan Tanskassa ensi vuonna ennätysvuotta. Tulos enemmän kuin tuplaantuu, kirjoittaa ruotsalainen Land-lehti Kööpenhaminan yliopiston tekemän raportin perusteella.

Tanskalaisten laskelmien mukaan kaksi ulkopuolista työntekijää työllistävän luomumaitotilan tulos on ensi vuonna 188 000 euroa ennen viljelijäperheen palkkoja. Tänä vuonna tanskalaisen luomumaitotilan tuloksen odotetaan olevan 80 000 euroa.

Tulosparannuksen kerrotaan johtuvan erityisesti tänä vuonna nousseista luomulisistä.

Tanskassa ja Ruotsissa tavallisen ja luomumaidon tilityshinnan ero on 153 äyriä eli lähes 17 senttiä litralta, sillä Arla nosti ennen joulua luomulisää 20 äyrillä tammikuulle.

Tavallisen maitotilan tuloskehitys on Tanskassa luomuun nähden päinvastainen: tulot laskevat kuin lehmän häntä. Tulos ennen omia palkkoja putoaa hyvän tilivuoden 2014 noin 120 000 eurosta tänä vuonna reiluun 90 000 euroon. Alkavalle vuodelle odotetaan isoa alamäkeä.

Yliopiston raportin mukaan tilat ovat hyvin erilaisia: luomutilojen parhaan kolmanneksen tuotto yltää 5,4 prosenttiin, kun huonoimpien jää 1,5 prosenttiin. Tuottavimmilla on enemmän lehmiä työntekijää ja hehtaaria kohden sekä tehokkaat työntekijät.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT