Politiikka ja talous

Maaseudun lapsilla allergiaa kaupunkilapsia vähemmän

Politiikka ja talous 09.01.2015

Vauvojen ja lasten pitää päästä ulos möyrimään pihalle kasvien keskelle. Mitä enemmän lapset puuhaavat metsissä, pelloilla ja luonnossa, sen vähemmän allergiaa ja tulehdussairauksia heillä on. Kaikkein paras kasvuympäristö on perinteinen kotieläintila.


Sami Karppinen

Perinteisellä kotieläintilalla kasvavat lapset ovat muita terveempiä, akatemiaprofessori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta kertoi perjantaina tieteen päivillä Helsingissä.

Ylipäätään maaseudulla varttuneet lapset ovat terveempiä kuin kaupungeissa kasvaneet. Tämä paljastui pohjoiskarjalaisessa tutkimuksessa. Ne lapset, joiden lähiympäristössä sijaitsee paljon maatalousmaata ja metsää, ovat vastustuskykyisempiä sairauksille kuin kaupungeissa tai tiiviisti rakennetun ympäristön keskellä asuvat.

Lasten altistuminen kasvien siitepölylle, mikrobeille ja eläimille suojaa allergioilta, astmalta sekä suolisto- ja tulehdussairauksilta.

Tärkeintä on, että alle vuoden ikäiset vauvat ovat luonnossa tekemisissä mikrobien kanssa. Mutta myös sen jälkeen tapahtuva altistus lisää vastustuskykyä.

Pelkkä maatilalla asuminen ei vielä riitä, vaan lasten pitää olla luonnon tai kotieläinten kanssa tekemisissä. ”Jos maatilan lapsi pelaa koko ajan sisällä tietokonepeliä, ei vastustuskykyä kartu.”