Politiikka ja talous

Maaseutuvihreiden Keränen vastaa Oskalalle: Aluepoliittisilla toimilla on väliä

Politiikka ja talous 26.04.2016

Maaseutuvihreiden Silja Keränen tyrmää puoluetoverinsa Hannu Oskalan väitteen, että Kainuussa olisi vain kylmää, metsää ja eläkeläisiä.


Pekka Fali
Kainuussa on toki kylmää mutta paljon muutakin kirjoittaa vihreiden kaupunginvaltuutettu Silja Keränen Kajaanista.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen muistuttaa puoluetoveriaan Hannu Oskalaa, että me ihmiset tarvitsemme ruokaa ja tavaraa.

"Vaikkakin toivottavasti nykykulutustasoa vähemmän. Joka tapauksessa jonkin verran, josta vielä suuremman osan soisi tuotettavan Suomessa", kirjoittaa Kajaanissa asuva Keränen blogissaan.

Se on vastaus Oskalan kirjoitukseen, jossa tämä sanoo vaurauden ja hyvinvoinnin syntyvän kaupungeissa ja asutuksen hajautuksen olevan puolestaan "keskustalaisen hulluuden ydin".

"Puoluetoverini Helsingistä, Hannu Oskala, tiesi kirjoittaa blogissaan 24.4.2016, että Kainuussa on kylmää, metsää ja eläkeläisiä. On täällä niitäkin, mutta myös paljon muuta. Mihin, Hannu, havaintosi perustuu?" kysyy Keränen.

Seuraavaksi hän kertoo, että Kainuussa on myös elämää.

"Täällä on nuorta porukkaa, joka järjestää tapahtumia, joka yrittää & luo työpaikkoja, joka viihtyy maakunnassa ja joka vielä lisääntyy."

Keränen on itse paluumuuttaja, ja hänen mukaansa aluepoliittisilla toimilla on väliä.

"Sillä on väliä, onko Kajaanissa opettajankoulutuslaitos (ei enää ole, ja nyt on jo pula lastentarhanopettajista), voiko meidän keskussairaalassa synnyttää (määräaikaisluvalla kesäkuuhun 2017 asti, toivottavasti jatkuu), koulutetaanko täällä hitsaajia (hitsaajista on pula), kuinka usein juna Ouluun kulkee (nyt kulkee yhden vuoroparin vähemmän, vaikka Oulu on keskeinen asiointisuunta) tai onko meillä ammattikorkeakoulua (on, ja kouluun hakijoista yli 60 % on Kainuun ulkopuolelta). Jokainen näistä luo helposti joko positiivisen tai negatiivisen kierteen."

"Ehkä arvaattekin, että minä toivoisin kierteen olevan ennemmin positiivinen", Keränen sanoo.

Hänen mielestään keskustelua voisi käydä myös kaupungistumisen ekologisesta jalanjäljestä ja siitä, kannattaako työttömänä tai vanhustentalossa elää pääkaupunkiseudulla.

Hän luettelee tärkeiksi puheenaiheiksi myös sen, minkä verran pk-seutu todellisuudessa saa tukea esimerkiksi valtion työpaikkojen muodossa, mitä arvoa Suomen eri seuduilla on, kuinka puolustuspoliittisesti meidän kannattaa keskittää asumistamme tai kuinka suomalaisissa soisi säilyvän myös luontaiselinkeinojen, kuten marjastuksen, metsästyksen ja kalastuksen osaaminen.

Silja Keräsen blogi: "Kainuussa on kylmää, metsää ja eläkeläisiä"

Hannu Oskalan blogi: Voi Juha minkä teit

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT