Maissi ja ahdekaunokki lupaavia energiakasveja - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka ja talous

Maissi ja ahdekaunokki lupaavia energiakasveja

Maissi on Etelä-Suomessa tuottoisin energiakasvi, ahdekaunokki tuottaa satoa paljon myös pohjoisissa oloissa. Hehtaari maissia riittäisi 3–5 omakotitalon sähkön ja lämmön tuottajaksi tai yhtä monen kaasukäyttöisen henkilöauton polttoaineeksi koko vuodeksi.
Markku Vuorikari

Maa- ja metsätaloustieteiden maisterin Mari Seppälän mukaan perinteisten nurmikasvien metaanintuotto hehtaaria kohti on alle puolet maissin metaanintuotosta. Yhdeltä maissihehtaarilta saadaan 40–92 megawattituntia energiaa, nurmihehtaarilta 12–36 megawattituntia.

Toiseksi suurimmat metaanintuotot antoi ahdekaunokki, 27–61 megawattituntia hehtaarilta. Ahdekaunokki on monivuotinen luonnonkasvi, joka tuottaa korkeat kuiva-ainesadot alhaisella lannoituksella myös Pohjois-Suomessa.

Kaasutusprosessista jäljelle jäävä massa voidaan käyttää lannoitteeksi. Näin saavutetaan lähes suljettu ravinnekierto ja huomattava energiansäästö, kun väkilannoitteita ei tarvita.

Uusiutuvan energian tuotantoa lisäämällä Suomi voisi vähentää riippuvuuttaan tuontipolttoaineista sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjään, Seppälä korostaa.

Biokaasu voidaan käyttää sähkön- ja lämmöntuotannossa sekä puhdistaa liikennepolttoaineeksi tai suoraan kaasuverkkoon syötettäväksi.

Energiakasveja voidaan viljellä kesantopelloilla ja luonnonhoitopelloilla sekä osana viljelykiertoa. Sekä maissi että ahdekaunokki vaativat Seppälän mielestä vielä lisätutkimuksia Suomen oloissa.

Seppälän ympäristötieteiden ja -teknologian väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa ylihuomenna perjantaina.

Lue lisää

Vapo: "Turpeen tarve kasvaa muissa liiketoiminnoissa kuin energiantuotannossa"

Marinoidut ja kuorrutetut maissintähkät

Venäjä teki ennätyksen energiantuotannossa - ja ilmaston lämpenemisessä

Lintilä pääministerin turvelausunnosta: Turvetta ei korvata kivihiilellä, puun poltolla tai tuontihakkeella – "Rinne sanoi olevan kanssani samaa mieltä"