Politiikka ja talous

Marttila: ”Pahin vaihtoehto toteutuu”

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan Venäjän vastapakotteet pääsivät yllättämään EU:n ja Suomen.
Kari Salonen

”Tämä näyttää juuri niin pahalta kuin pelättiin”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kommentoi MT:lle Venäjän tuoretta vastapakotelistaa.

Kolaus on Marttilan mukaan kova sekä suomalaiselle elintarviketeollisuudelle että koko kansantaloudelle. Suomen elintarvikeviennistä neljännes menee Venäjälle.

”Tuontikielto koskee käytännössä kaikkea ruokaa, mitä Suomesta viedään ja alkaa ilmeisesti aikataulullisesti suoraan ja välittömästi.”

Marttilan mukaan Suomi ja EU eivät varautuneet tarpeeksi Venäjän toimiin.

”Tämä on anteeksiantamatonta, että on keskitytty siihen, mitä pakotteita EU asettaa, eikä ole uhrattu aikaa Venäjän vastapakotteisiin varautumiseen.”

Marttilan mielestä tekeillä olevassa budjettiesityksessä pitäisi ottaa vahvemmin huomioon muun maailman tapahtumat. Suomen pitäisi olla erityisen aktiivinen EU:ssa. Mallia voisi ottaa Puolasta.

”Kun puolalaisille omenoille tuli vientipakotteita, puolalaiset iskivät nyrkin pöytään ja sanoivat, että EU:n on hyvitettävä tämä meille.”

Venäjän tuontikielto maidolle ja muille meijerituotteille, lihalle, kalalle, hedelmille ja vihanneksille astuu voimaan tänään.

Lue lisää