Politiikka ja talous

Metsäteollisuus yritti kaataa EK:ssa kilpailukykysopimuksen

Politiikka ja talous 18.03.2016

AKT:n poisjäänti oli suurin syy Metsäteollisuuden vastustukseen.


Pekka Fali
Metsäteollisuus olisi halunnut AKT:n mukaan kilpailukykysopimukseen.

Metsäteollisuus vastusti neuvottelujen jatkamista kilpailukykysopimuksesta eilen torstaina, kun Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n hallitus päätti hyväksyä sopimuksen äänestyksen jälkeen. Aiemmin päivällä SAK:lainen Palvelualojen ammattiliitto PAM oli muuttanut mieltään ja taipunut mukaan neuvotteluihin.

Metsäteollisuus pitää erittäin huonona, ettei kuljetusalan ammattiliitto AKT ole sopimusneuvotteluissa mukana.

SAK:n rähinäliittona tunnettu AKT voi halutessaan pysäyttää kuljetukset ja satamat. Vientitoimitusten sujuvuus taas on äärimmäisen tärkeätä metsäteollisuudelle.

Metsäteollisuuden tavoitteena on myös pitkälle viety paikallinen sopiminen. Järjestö on valmis konekohtaisiin sopimuksiin.

Metsäteollisuuden kanta jäi EK:n hallituksessa vähemmistöön. Järjestö hyväksyi kilpailukykysopimuksen ja suositti liitoilleen neuvottelujen välitöntä aloittamista sopimuksen pohjalta.

EK:n hallitus korosti, että neuvottelut koskevat kilpailukykysopimuksessa sovittuja asioita. Esimerkiksi Pamin toive omailmoituksen käyttöönotosta sairaspoissaoloissa ei kuulu sopimuksessa sovittuihin asioihin, eikä sopimusta voida avata.

EK:n hallitus piti erittäin valitettavana, että SAK:n osalta sopimuksen kattavuus jäi vajaaksi. Useita SAK:n liittoja on jäämässä yhteisen ratkaisun ulkopuolelle.

EK kuitenkin katsoi, että Suomen edun vuoksi on välttämätöntä päästä eteenpäin.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies piti tärkeänä, että kilpailukykysopimuksessa sovitut asiat viedään alakohtaisiin työehtosopimuksiin. Näin varmistetaan ostovoiman kannalta tärkeät veronkevennykset.

Lopputulos ei ole vieläkään varma. Työnantajien ja työntekijöiden keskusliitot ovat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan vastuussa, onko sopimuksesta tulossa riittävän kattava ja riittääkö hallituksen vastaantulo. Päätös asiasta tehdään kesäkuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit