Politiikka ja talous

Ministeri Orpo väläyttää: MMM ja YM saman katon alle

Politiikka ja talous 25.08.2014

Vastakkainasetteluun kyllästynyt maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) haluaa keskustella siitä, pitäisikö maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön olla tulevaisuudessa saman katon alla. Hänestä maa- ja metsätalousväen leimaaminen ympäristöviholliseksi on ikävää.


Pentti Vänskä

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan ministerejä voisi olla kaksi, mutta ministeriön pitäisi olla yhteinen. Ajatuksena on löytää yhteinen sävel.

”Minua kiusaa jatkuva vastakkainasettelu ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön välillä. Meidän pitäisi tehdä yhdessä näitä asioita.”

Ministeriöiden yhdistäminen luonnonvaraministeriöksi on ollut esillä aiemminkin. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ehdotti sitä vuonna 2009.

Luonnonvarojen käytöstä konsensus

Orpon mukaan Suomessa pitäisi löytää kansallinen konsensus siitä, miten luonnonvaroja käytetään.

”Pitää hyväksyä, että Suomi on luonnonvarojen suurvalta ja Suomi menestyy käyttämällä luonnonvarojaan, ja pitää hyväksyä elinkeinotoiminta siihen liittyen.”

Luonnonvaroja tulee Orpon mukaan käyttää kestävästi eli ympäristö huomioiden.

”Tässä meidän pitää löytää ihan uudenlainen keskusteluyhteys ympäristöministeriön kanssa.”

Tuottajat välittävät ympäristöstä

Kesän aikana on Orpon mukaan käyty ikävää keskustelua siitä, ettei maatalousala välittäisi ympäristöstä eikä tekisi mitään sen hyväksi.

”Suuri enemmistö tuottajista ei suhtaudu välinpitämättömästi ympäristöön.”

Orpon mielestä maa- ja metsätalousväen leimaaminen ympäristöviholliseksi on ikävää.

”Minusta se on väärin. Maataloudessa ja metsätaloudessa on tehty valtavan paljon ympäristön hyväksi ja saavutettu jo tuloksia.”

Ravinnepäästöt Itämereen ovat Orposta edelleen liian suuret.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT