Politiikka ja talous

Missä luuraa taatusti kotimainen leipä?

Joukko varsinaissuomalaisia päätti yrittää syödä viiden päivän ajan vain kotimaista ruokaa. Helpolta kuulostavaa periaatetta oli odotettua hankalampi noudattaa eikä pakkausmerkinnöistä ollut juuri apua.
Markku Vuorikari

Varsinaissuomalainen kolmikko Silva Wilander , Anna Setälä ja Joni Koskinen päättivät syödä viiden päivän ajan vain suomalaista ruokaa. Päivien aikana huomattiin, että kotimaisuudessa pysyminen vaatii suunnittelua, tarkkuutta ja omat eväät töihin.

Pohdinnan jälkeen kolmikko päätti noudattaa Hyvää Suomesta -joutsenlippumerkin kriteereitä.

Lihan ja maitotuotteiden suhteen ongelmia ei tullut, Setälä kertoo. Vaikka lihatiskissä on ulkomaisia tuotteita, kotimainen, hyvin merkitty vaihtoehto löytyy aina. Myös vihanneksia oli helppo löytää, Wilander toteaa. Hedelmistä vaihtoehtona oli vain omena, mutta täydennykseksi oli helppo kaivaa pakastimesta marjoja.

Mutta sitten se leipä! ”Se oli katastrofi”, Koskinen kertoo. Monen pikkukaupan leipähyllystä ei löytynyt yhtä ainutta Hyvää Suomesta -merkittyä leipää.

Setälä miettii, puuttuuko joutsenlippu pikkuleipomoiden tuotteista merkin maksullisuuden takia vai käyttävätkö leipomot todella tuontijauhoa. ”Ei luulisi, että jauhon tuonti on kannattavaa, kun viljan hinta Suomessa on niin paljon Keski-Eurooppaa alhaisempi!”

Wilander, Setälä ja Koskinen työskentelevät Teho plus -hankkeessa. Hankeväestä haasteeseen osallistui seitsemän henkeä. Tieto levisi Facebookin kautta, ja mukaan liittyi iso joukko muita.

Lue lisää

Peruna on huippukokillekin innostava raaka-aine – Näillä vinkeillä valmistat täydelliset potut myös kotona

Kestävä maatalous takaa ruokaturvan

Rapsutuskone, lehmänlannan hajua ja puusta tehty puu: Kotimainen maatalous- ja puuosaaminen ovat isosti esillä Heurekassa

Kauppa jakaa tuottajille tietoa tulevasta